Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  10 Nisan 2026

   10 NİSAN'A DİKKAT!   10 NİSAN'A DİKKAT!   OTOMOBİL SULAMA KANALINA UÇTU   OTOMOBİL SULAMA KANALINA UÇTU   URFA GÜNE KORKUNÇ OLAYLA BAŞLADI   URFA GÜNE KORKUNÇ OLAYLA BAŞLADI   URFA GÜNE KORKUNÇ OLAYLA BAŞLADI   ÇOK SAYIDA YARALI VAR   ÇOK SAYIDA YARALI VAR   ANKARA'DA BULUŞTULAR   ANKARA'DA BULUŞTULAR   YEŞİLAY BÜYÜKŞEHİR İŞBİRLİĞİ  



Site İçi Arama

Röportaj

ACILAR HALA TAZE

 Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinin üzerinden neredeyse iki yıl geçti. Şanlıurfa dahil 11 ili vuran bu felaket, milyonlarca vatandaşı etkilerken, on binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

Anket

URFASPOR 1.LİG'E ÇIKARMI?
EVET
HAYIR

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

AK Parti'de Urfa'ya ABİ Arayışı

 

Seçim 2026’da mı yapılır, 2027’de mi tartışmaları giderek daha fazla tartışılır oldu.

Her ne kadar iktidar ve ittifak ortağı, seçim zamanında yapılacak dese de kimse buna inanmıyor. Çünkü zamanında yapılması demek, Recep Tayyip Erdoğan’ın yasal olarak bir daha aday olamaması demek… Bu sebeple erkene çekileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Tek soru ne kadar erkene…

Bana göre 2026’nın Kasım ayı. Tabii, bu benim gözlemlediklerimden çıkardığım tahmin.

Sorulduğunda seçim zamanında yapılacak diyen AK Partililerin en büyük çelişkilerinden birisi, partinin Urfa’ya reva gördüğü ağabey arayışından da belli.

AK Parti’de ağabeylik demek, liste başı milletvekili olmak demek; listede kimlerin vekil olacağını belirlemek demek; kentte kimin belediye başkanı, kimin meclis üyesi, kimin makam sahibi olacağını belirlemek demek. Zira AK Parti, ağabey olarak belirlediği isme bunca yetki veriyor.

Öyle ki bu yetkiye sahip olan ağabey, o kentte kimin imtiyaz sahibi olacağını ve kimin zengin olacağını bile belirleyebiliyor.

Kendi döneminde başlayan “ağabeylik sistemini” en iyi yapan ve bunu kullanabilen isim Faruk Çelik idi. O dönem muhalefet, ithal aday propagandası yaparak muvaffak olmaya çalışsa da bu yöntemin başarılı olduğunu görünce kendileri de bu yönteme sığınmıştı: Nimetullah Erdoğmuş, Osman Baydemir, Mithat Sancar gibi isimlerin DEM Urfa’ya getirilmesi gibi.

AK Parti’nin Faruk Çelik sonrası Fakıbaba denemesinden sonra Nurettin Nebati de tutmayınca, elinde kalan eski kurmaylardan Bekir Bozdağ’ı yollamıştı. Tabii, o dönem Adalet Bakanı’ydı. Seçildikten sonra TBMM başkanvekilliğine düşmesi, AK Parti’nin yine başarısız ağabey sürecine girmesinin neredeyse ilk adımıydı. Sonra bu zincir halkasına yanlış belediye başkan adayları, hastalığından dolayı kentle yeterince ilgilenememe gibi eklemeler yaptı.

Dolayısıyla en fazla 2027’de yapılacağına inanılan seçimde listeye ağabey arayışı ve adaylar kulisi başladı. Bu defa yine kentin içerisinden belirleneceğine olan inanç fazla olmalı ki dolaşan isimler hep Urfalı ve Bozdağ kesinlikle yok.

Kulislerden benim kulağıma gelen isimler ise şunlar: İbrahim Halil Çelik, Yahya Akman, Abdulkerim Gök, Mehmet Akif Nacar ve Mehmet Kasım Gülpınar.

Üstünü çizerek belirtmek istiyorum; bu isimler kulislerde dolaşan isimler… Ortaya çıkarak aday olmuş veya olacağını belirtmiş ya da bu yönde çalışma başlatmış insanlar değil.

Peki, yeniden bu yöntem tutar mı?

Normal şartlarda ve normal bir şehir alacağına bakar; yani kentin menfaatine bakar. Ama Şanlıurfa normal bir şehir değil. AK Parti’nin de özellikle söz konusu Urfa olunca normal davranmadığını gördük. Bu nedenle ağabeyin kim olacağına, ağabeylik sisteminden vazgeçilmeyeceğine emin olduğum kadar emin değilim.

Emin olmadığım ancak sürpriz olmayacak bir durumu yazmak istiyorum: Öyle ya da böyle, Kasım Gülpınar ikna edilip ağabey yapılabilir. Ama bu, bildiğimiz milletvekili sıralamasında birinci sıraya konularak değil; seçmenlerinin de ikna olacağı ve kendisini destekleyerek geçmek zorunda bırakacağı bir konumla olur.

Bu, ne dışarıdan ne tam manasıyla içeriden sayılır; farklı bir üçüncü yol olur. Her seçim farklı taktik bulmak, zaten AK Parti’nin en iyi yaptığı şey.

Ben kimin olacağından ziyade, Şanlıurfa için hayırlısını aramalarının temennisindeyim.

Ekleme Tarihi: 24 Şubat 2026 05:11

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA GÜNE KORKUNÇ OLAYLA BAŞLADI

 Olay, Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesine bağlı Çamlıyayla Mahallesindeki özel bir okulun güvenlik kulübesinde meydana geldi.

Köşe Yazarları

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Mustafa ARISÜT

 

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

Osman Ataman BİNER

 

Beyhan KOCAMANEL

 

Erkan GÖNCÜ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

MEHMET CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  10 Nisan 2026