Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  17 Mayıs 2024

   BEYAZGÜL'DEN YENİ AÇIKLAMA GELDİ   Beyazgül'den Yeni Açıklama   Urfa'da 23 Şüpheli Yakalandı   Urfa'da 23 Şüpheli Yakalandı   Engelli ve emekliler de yararlanacak   Engelli ve emekliler de yararlanacak   MEHMET YAVUZ YENİDEN SEÇİLDİ   MEHMET YAVUZ YENİDEN SEÇİLDİ   URFALI GENÇ ÖLDÜRÜLDÜ   URFALI GENÇ ÖLDÜRÜLDÜ   URFALI GENÇ ÖLDÜRÜLDÜ   CANPOLAT PARAŞÜTLE GELMEDİ..  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

Akçakale; Alkışa Değer

25 Temmuz 2008 10:45

Şehir ve Başkan Dergisi'nin Akçakale Belediye Başkanı Ahmet Akay ile yaptığı özel röportaj
Akçakale; Alkışa Değer



Şehir ve Başkan Dergisi'nin Akçakale Belediye Başkanı Ahmet Akay ile yaptığı özel röportaj

Akçakale; Şanlıurfa'nın güzel ilçelerinden biri. Şanlıurfa'dan çıktıktan sonra, Suriye sınırına doğru Harran Ovası'nda dümdüz bir yolda ilerliyoruz. Çevremizde sararmış ekinler, suya kavuşmanın coşkusunu yaşayan verimli topraklar var.

Toplamda nüfusu 78 bini bulan ilçenin merkez nüfusu 32 bin. İlçe halkı daha çok tarımla geçimini sağlıyor. Pamuk ve buğday en çok yetiştirilen ürünler. Suriye sınırına sıfır noktasındaki ilçe, Türkiye'nin en verimli ovalarından biri olan Harran ovasında. Eskiden Beyaztepe olarak anılan Akçakale, yeni açılan sınır kapısı ile geleceğe daha da umutlu bakıyor.

Akçakale sorunsuz bir ilçe değil elbette. Belediye Başkanı Ahmet Akay, sorunları ağır da olsa emin adımlarla aştıklarını söylüyor ve bunu yörede bazı şeyleri kabullenmede çekilen zorluğa bağlıyor.

Gerçekleştirdiği projelerle Akçakale'nin sorunlarını çözdüğünü belirten Başkan Akay, özellikle altyapı sorununu geride bırakmanın huzurunu yaşıyor. Akçakale, şu anda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Gaziantep'ten sonra arıtma tesisine sahip ikinci belediye. Arıtma tesisi, ayrıca bölgede en fazla ihtiyaç duyulan şeyi, yani sulama suyunu da sağlıyor.


- Sayın Başkan; Akçakale'yi bize kısaca tanıtır mısınız?

Akay: Akçakale 1946 yılına kadar Harran'a bağlı bir köydü; bu tarihte ilçe oldu. Akçakale 1994 yılına kadar doğru dürüst bir hizmet görmemiş, çalışmaya tanık olmamış. 1994'ten itibaren benim belediye başkanı olmamla Akçakale Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en hızlı gelişen ilçelerinden biri oldu. Gücümüzün yettiğince vatandaşlarımızdan aldığımız destekle çalıştık ve Akçakale çok şükür bugüne geldi. Ancak şunu da söyleyeyim ki, halen hayalimdeki Akçakale'ye ulaşmış değilim. Daha yapılacak pek çok iş var. Çünkü yılların ihmali söz konusu. Ancak yaptığımız birçok çalışma, Akçakale'nin büyük bir değişim içerisinde olduğunu göstermekte. Akçakale Gümrük Kapısı’nı birinci sınıf gümrük kapısı statüsüne çıkarmak önümüzdeki hedeflerden biri.

- Akçakale’de sizin döneminizde neler değişti, hizmetleriniz neler oldu? Üç dönemdir üst üste belediye başkanı seçildiniz bu başarıyı neye bağlıyorsunuz?

Akay: Akçakale halkının desteği bana güvenmeleri üst üste belediye başkanı seçilmem benim için ve belediyemiz için onur verici bir olay. İlçede neleri değiştirdiğimiz konusuna gelince... Öncelikle temizlik konusunda önemli gelişmeler kaydettik. Vatandaşlarımızın da bize desteği ile Akçakale, güzel ve temiz bir ilçe haline geldi.
Gerçekleştirdiğimiz projeler arasında altyapı tesisleri büyük önem taşıyor. Altyapı sorununu on milyon dolarlık bir yatırımla kökünden çözdük. Şu anda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden sonra arıtma tesisi olan tek belediye biziz; bu da bize büyük gurur veriyor.

İlçemizde özelikle bu yıl içinde on adet parkı tamamlamayı hedefliyorduk şu ana kadar altı adet parkı tamamladık. Önümüzdeki yirmi gün içinde dört park daha bitirip vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Yeni bir mezarlık projemiz vardı; inşaatını bitirdik. İlçenin yaklaşık yüz yıllık mezarlık ihtiyacını karşılayacak, modern bir mezarlık yaptık.
Belediye olarak daha önce çöpleri ilçe kenarındaki çöplükte biriktiriyorduk. Çöplüğün insan sağlığına ve çevreye verdiği zarardan dolayı çöp sorununa kökten çözüm bulmak için, daha bilimsel yöntemlerle belirlenmiş bir çöp döküm alanı belirledik. İki aydır çöplerimizi bu döküm alanında biraz daha sağlıklı koşullarda depoluyoruz. Daha temiz bir çevre için ilk adım böylece atılmış oldu. Eski çöp döküm alanında yalnızca bir çöp rampası kaldı. Kalan boş alanı ağaçlandırıp yeşillendireceğiz.

Geçen yıl içinde elli bin metrekarelik alanı parke taşı döşedik. Bu yıl içinde de yetmiş bin metrekarelik alanı parke taşla kaplamayı düşünüyoruz. Eğer başka yerlerin standartlarıyla karşılaştırırsak, benim arzuladığım çapta değil ama ilçe standartlarına göre, şimdiye kadar yapılmamış ölçüde büyük hizmetler yaptığımıza inanıyorum. İnşallah yeni hizmetler yapmaya devam edeceğiz.

- Akçakale'de eğitim durumu nedir? Sizin de eğitimci olmanız farklı bir yaklaşımla bu konuya eğilmenizi sağladı mı?

Akay: Akçakale'de eğitim seviyesi maalesef arzuladığımız istediğimiz durumda değil ama son üç, dört yılda azımsanamayacak gelişmeler de sağlandı. Özellikle de sınıf sayılarında çok büyük bir aşama kaydettik. Kız çocuklarının okuması yönünde evvelki sene Şanlıurfa biricisi olduk. Tahmin ediyorum ki yeni açılan dersliklerle beraber eğitim seviyesi arzuladığımız düzeye gelecek.

- Peki Başkanın “Baba Beni Okula Gönder” Kampanyasını belediye olarak nasıl destekliyorsunuz veya farklı bir çalışmanız var mı?

Akay: Tabii onu canı gönülden destekliyoruz. Az önce söylediğim gibi, onun da çok büyük bir faydası oldu. Öğrencilerimizi teşvik ediyoruz, bu konuda ailelerimizi teşvik ediyoruz. Bu konuda inşallah “haydi kızlar okula” gibi kampanyalar gereken meyvesini verecektir ben inanıyorum.

- İlçenin ekonomik durumu nedir? İlçe halkı geçimini neyle sağlıyor?

Akay: İlçe halkı tarım ile geçimini sağlıyor. Temel ürün; pamuk. İlçemizde bir milyon dönüme yakın ekilebilir arazimiz bulunuyor. Bu arazinin 450 bin dönümü sulanabilir arazi. Ekime, tarıma elverişli olmayan bölgemizde de doğal olarak küçükbaş hayvancılık yapılıyor. Tarım ve hayvancılık başlıca geçim kaynağı. İlçemizde ana tarım ürünü olarak pamuk yetiştirilmektedir.

Halkın ekonomik durumu, tarım ve hayvancılık ürünlerindeki genel durum, halkın ekonomisini belirleyen temel etken. İlçenin genel durumu olarak çok kötü diyemeyiz. İlçemizdeki tarım arazileri, özellikle hazineye ait olanlar Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü tarafından topraksız ailelere dağıtılıyor. Böylece bu aileler de toprak sahibi oluyor. Örneğin; Şanlıurfa'da 600 bin ton pamuk üretilir. Bu pamuğun 100 bin tonu Akçakale'de üretiliyor. Tarım arazilerinin sulamaya açılmasıyla birlikte halkın ekonomisinde de çok büyük düzelmeler oldu.

- Suriye sınırına sıfır noktasında yer almasının dezavantajları veya sağladığı yararlar var mı?

Akay: Belediye olarak bize sağladığı bir yarar yok maalesef; özellikle maddi anlamda. Ancak ilçenin gelişmesi açısından son derece önemlidir. Biz de son derece olumlu buluyoruz. Sınır kapısının henüz faydası olduğunu söyleyemeyeceğim, çünkü kapı aktif olarak çalışmaya başlamadı. Kapı aktif olarak açıldığı takdirde hem sosyal hem kültürel ve ticaret anlamında da ilçemize büyük yarar sağlayacak. Burası birinci sınıf gümrük kapısı olduğu zaman Ortadoğu'ya açılan yeni bir kapıya kavuşmuş olacağız. Buradan her türlü ihracat ve ithalat yapılabilecek. Şu andaki durumuyla gümrük kapımız sadece yolcu giriş çıkışı için kullanılabiliyor. Birinci sınıf gümrük olması halinde, her türlü mal ihracatı ve ithalatı söz konusu olacak. Bizim buradan Ortadoğu ülkeleri daha yakın. Örneğin Suudi Arabistan diğer kapılara göre 600 kilometre daha yakın. O yüzden çok daha cazip bir kapı haline gelecek diye düşünüyorum.

- Başkanım GAP projesinin ilçeye getirisi nedir? GAP'ın nimetlerinden Akçakaleliler yararlanabiliyor mu?

Akay: GAP'ın getirdiği nimetlerden aşağı yukarı Harran'la aynı oranda yararlanıyoruz. Geçen yıl itibariyle, devletimizin verdiği primden yararlanan vatandaşların ektiği pamuk alanı yaklaşık 350 bin dönümdü. Harran'da da bu sayı aşağı yukarı aynıydı, yani arazi açısından aşağı yukarı aynı miktarlarda sulanan arazi var. Dolayısıyla vatandaş aşağı yukarı aynı oranda yararlanıyor. Bölgeye getirdiği değişiklikleri gözle görmek de mümkün. Mesela köylerimizde artık kerpiç yerine betonarme evler inşa edilmeye başlandı. Vatandaş yeni tarım makineleri kullanmaya başladı.

Tarımda teknolojik olarak gelişmiş teknikleri kullanmaya başladı. Bunlar hep GAP'ın sayesinde ortaya çıkan gelişmelerdir ve daha da ilerleyecektir. Tabii bu proje uygulanırken vatandaşın yeterli altyapısı oluşturulmamış, onları ifade etmek lazım. Özellikle sulama kültürü burada pek oturmadığından yeni yeni oturmaya başladı. Çok sulayınca çok ürün elde edileceği zannedilerek, maalesef toprağın yer yer çoraklaşmasına sebebiyet verilmiş.

- Sulama konusunda durum bu. Peki içme suyu konusunda büyük kentlerin yaşadığı sıkıntı burada da yaşanıyor mu? Tarlalarla birlikte insanlar da suya doydu mu?

Akay: Belediyemizin çalışmaları sayesinde bizim hesabımıza göre 2070 yılına kadar içme suyu sıkıntısı olmayacak. Ancak vatandaşlarımızın evlerinin çoğunun bahçeli olması ve apartman yaşantısı olmaması suyu daha çok harcamaya sevk ettiği için ileride sıkıntı doğabilir. Ama kent yaşamına göre hesapladığımız zaman 2070 yılına kadar sıkıntı beklenmiyor. Kanalizasyon ve arıtma konusunda da aynı şekilde 2025 yılına kadar ilçenin tüm kanalizasyon ihtiyacını karşılayacak arıtma tesisi mevcuttur. Bu konuda bir sıkıntı yaşanmamaktadır.

- Akçakale ilçesinde yedi yıldır hizmet veren arıtma tesisinden de biraz bahseder misiniz?

Akay: Bunun ihalesi bizim geliştirdiğimiz bir çalışmadır. Bizim takibimiz üzerinde beş yıllık kısa bir zamanda gerçekleştirildi. 2001 yılından beri faaliyet göstermekte. Şu anda bir sıkıntısı yok ve dışarıya koku da vermiyor. Arıtılmış temiz suyu tarım suyu olarak da kullanabiliyoruz.

- İlçenin en büyük sıkıntısı nedir?

Akay: En büyük sıkıntımız belediye olarak temizlik. Bu konuda özellikle vatandaşlarımızın çok büyük katkılarına ihtiyacımız var. Bu yaşam biçimimizin bir parçası, kültürüdür. Halen ilçe merkezinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız var. Ekmeğini sacın üzerinde yapan vatandaşlarımız var. Kentte yaşamasına rağmen yaşamını hala köy kültürü ile devam ettiren insanlarımız var. Bu gibi şeyler haliyle ilçe temizliğini olumsuz yönde etkilemekte.

- Ekonomik sorunlar da kent yaşamına adaptasyonu geciktiriyor olmalı...

Akay: Aslında biraz alışkanlıktan ibaret. Aile yapısının çok kalabalık olması, günde sekiz-on ekmeği satın almaktansa, kendi ekmeğini yapma ihtiyacı hem maddi zorunluluk hem de alışkanlığın getirdiği bir olay. Ancak yaşam biçiminin zamanla değişmesi ile oluşacak bazı şeyler. Bu da tabii zaman alan bir durum.

- Belediye ilçeye yeterli ekipmanları sağlayabiliyor mu?

Akay: Bu konuda bir sorunumuz yok. Ben kendi dönemimde hepsini hallettim ilçenin kazı makinesinden tutun cenaze aracına, ambulansına kadar hepsini temin ettim. Bu konuda belediye olarak sıkıntı yaşamıyoruz.

- Sosyal hizmetlere yönelik ne gibi çalışmalarınız var? Sosyal ve kültürel yaşam ilçede ne düzeyde?

Akay: Bu sene iki tane taziye evi açtık önümüzdeki aylarda iki tane daha yapıp onu da açmayı düşünüyoruz. Bir düğün salonumuz var; bir tane daha yapıyoruz. Sosyal faaliyetlere önemli mali kaynak ayırıyoruz. Bu konuda yeterli olduğumuzu söyleyemeyiz ama bölge şartları göz önüne alınırsa önemli şeyler yaptığımızı söyleyebilirim. Geçmişten gelen kültürleri korumaya çalışıyor vatandaşlarımız. Mesela biz düğün salonları yapıyoruz ama düğünler hala eski usullerle yapılıyor.

- Önümüzdeki dönemlerde Akçakale sizin hayalinizdeki ilçe olabilir mi? Ne gibi projeleriniz var? Sizin konumunuzdaki başka belediyelere örnek olacak bir projeniz var mı?

Akay: Temizlik hariç pek çok önemli eksiklerimizi tamamladığımızı söyleyebilirim ama daha önce de belirttiğim gibi, temizlik konusunda vatandaşın sosyal ve kültürel değişimi sağlandığı takdirde istenen seviyeye gelebileceğiz. Örnek alınacak projemizin başında altyapı ve bölgede benzeri bulunmayan arıtma tesisimiz var. Çöp alanının ilçe dışına taşınması, taziye evleri, işyerleri projesi yeni mezarlık projesi, park çalışmaları, örnek alınacak önemli projelerdir.

- Önümüzdeki yerel seçimler de yeniden aday olmayı düşünüyor musunuz?

Akay: Eğer vatandaşımız teveccüh gösterir ise hizmetlerimizden memnun kalırsa tabii ki düşünüyorum. İnsanın hizmete doyması söz konusu değil; yeni projeler yeni açılımlar gerek. Benim Akçakale için yapacağım daha çok iş var diyorum. Tabii ki milletin de bunu istemesi lazım. Benim devam eden dört tane projem var. Yeni bir yol çalışması, Haman projemiz ihale aşamasında, yeni taziye evlerinin açılması bunların hepsi temmuz ayı içerisinde ihale ile başlanacak projelerimiz.

- Şehir ve Başkan Dergisi Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kent Ödülleri bünyesinde Yılın İlçe Belediye Başkanı ödülünü kazandınız bununla ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Akay: Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Bizlere oylarıyla destek veren bütün basın camiiasına çok teşekkür ediyorum. Bu ödül bizim yeni projelerimizde ön ayak olacak daha iyi yol almamızı sağlayacak çalışma azmimizi şevkimizi artıracak. 253 gazeteci arkadaşımız belediyeler arasında seçim yapmışlar biz bu gazeteci arkadaşları mahcup etmemek için daha çok çalışacağız. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.
AKÇAKALE.COM

Yorum Ekle

Arkadaşına Gönder

Yazdır

Bu Kategorideki Diğer Haber Başlıkları

13.05.2024 05:34 · BEYAZGÜL'DEN YENİ AÇIKLAMA GELDİ

13.05.2024 05:25 · Urfa'da 23 Şüpheli Yakalandı

13.05.2024 05:20 · Urfa'da 23 Şüpheli Yakalandı

06.05.2024 04:06 · Engelli ve emekliler de yararlanacak

06.05.2024 03:59 · Engelli ve emekliler de yararlanacak

06.05.2024 03:42 · MEHMET YAVUZ YENİDEN SEÇİLDİ

06.05.2024 03:38 · MEHMET YAVUZ YENİDEN SEÇİLDİ

05.05.2024 04:02 · URFALI GENÇ ÖLDÜRÜLDÜ

05.05.2024 04:00 · URFALI GENÇ ÖLDÜRÜLDÜ

05.05.2024 03:56 · URFALI GENÇ ÖLDÜRÜLDÜ

04.05.2024 04:49 · KAÇAK ELEKTRİKLE ANILMAYALIM

04.05.2024 04:40 · TÜRKÇÜLER GÜNÜ

03.05.2024 07:11 · URFA'DA REKOR CEZA

03.05.2024 07:04 · Şanlıurfa’ya 76 hekim ataması

03.05.2024 06:58 · DEVTEYŞTİNDE DÜZENLEME

03.05.2024 06:55 · DEVTEYŞTİNDE DÜZENLEME

02.05.2024 20:26 · 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MI?

02.05.2024 20:18 · 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MI?

02.05.2024 10:37 · Urfa'daki Feci Kazada 10 Yaralı Var

02.05.2024 10:35 · Urfa'daki Feci Kazada 10 Yaralı Var

02.05.2024 10:27 · Urfa'daki Feci Kazada 10 Yaralı Var

02.05.2024 05:37 · CANPOLAT'A TEŞEKKÜR ETTİLER

02.05.2024 05:33 · CANPOLAT'A TEŞEKKÜR ETTİLER

02.05.2024 05:28 · URFA'daki Kazada 3 Kişi Yaralandı

02.05.2024 05:19 · URFA'daki Kazada 3 Kişi Yaralandı

02.05.2024 05:12 · VİNÇ KAZAZINDA 1 KİŞİ ÖLDÜ

01.05.2024 05:18 · Hangi Vali Millete Açabilecek

01.05.2024 05:09 · URFA'DA 42 TUTUKLAMA

01.05.2024 05:02 · URFA'DA 42 TUTUKLAMA

01.05.2024 04:55 · URFA'DA TERÖR OPERASYONU

01.05.2024 04:50 · URFA'DA TERÖR OPERASYONU

01.05.2024 04:46 · URFA'DA TERÖR OPERASYONU

01.05.2024 04:42 · ŞUSKİ BİR AÇIKLAMA DAHA YAPTI

01.05.2024 04:38 · ŞUSKİ BİR AÇIKLAMA DAHA YAPTI

30.04.2024 04:41 · Büyükşehirde Atamalar Tam Hız

30.04.2024 04:16 · Cihat Arslan'dan Sert Açıklamalar

29.04.2024 04:42 · Kimse Beni Test Etmeye Kalkmasın

29.04.2024 04:19 · URFASPOR'un Son Çırpınışları

29.04.2024 03:56 · Haliliye'de Sıfır Atıka Destek

29.04.2024 03:46 · Haliliye'de Sıfır Atıka Destek

29.04.2024 03:32 · Haliliye Parkları Yaza Hazırlanıyor

29.04.2024 03:29 · Haliliye Parkları Yaza Hazırlanıyor

29.04.2024 03:16 · URFA'da 15 Kişi Tutuklandı

24.06.2023 13:47 · URFA'DA ORTAK DENETİM

24.06.2023 08:08 · URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA

23.06.2023 19:56 · Z KUŞAĞI..!!!

23.06.2023 14:56 · MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ

23.06.2023 14:53 · CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ

23.06.2023 14:48 · Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler

23.06.2023 14:39 · URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI



Flash Haber

Urfa'da 23 Şüpheli Yakalandı

 Şanlıurfa'da yapılan denetimlerde aranan 23 şüpheli yakalandı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

Erkan GÖNCÜ

 

Mustafa ARISÜT

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  17 Mayıs 2024