Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  28 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

AKIL ETMEK..!!

 

AKIL ETMEK

Akıl nedir?

Pekçok tarif yapabiliriz.

Mesela “insanın en kıymetli hazinesi akıldır” diyebiliriz. Veya sizler de “akıl yol gösterici yetenektir” diyebilirsiniz.

Gerçekten de akıl sayesinde iyi ile kötüyü, güzel ile çirkini, eğri ile doğruyu, haklıyla haksızı anlayabilmekte ve ayırt edebilmekteyiz.

Bir düşünür güzel bir tespitle diyor ki; akıl insanın düştüğü bir zorluktan çıkarmak için değil, bilakis o çukura düşürmemek için vardır.”

Bir başkası ise “akıl anlama aletidir” demekte. Tabi bu aleti bir de kullananın olması lazım. Akıl sahibi aklını iyi ve doğru yolda kullanırsa mükemmel bir hayatı kazanmış olur. Bunun tersi halinde aklını kullanamayan akılsız insanlar ise her türlü olumsuzluklara açıktır. Hele hele akılsız insanlardan oluşan toplumun akibeti hiç de aydınlık olmaz. Adaletsizlik, kin, nefret, zulüm, yalan, dolan, aldatma, hırsızlık, her nevi suç baş gösterir. Böylesi toplumlarda ilerleme, gelişme, kalkınma yaşanmayacağı gibi kaos, kargaşa ve huzursuzluk eksik olmaz.

Bu arada hemen belirtelim ki akıl ile zeka aynı değildir. Bu iki kavramı birbiriyle karıştırmamak gerek. Her ne kadar birbiriyle yakın ilişki halinde olsalar bile anlam itibariyle farklıdırlar. Bir insan zeki olabilir. Dört bilinmeyenli denklemi çözebilir, iyi bir mühendislik harikası yaratabilir ama aklını doğru yolda kullanmayabilir.

Kişi ancak aklını kullanarak doğru düşünebilir doğru hüküm verebilir. Akıl sayesinde konuşur, tartışır, tahlil eder, sorgular ve bir sonuca varır. Yine akıl sayesinde geçmişten, yaşanmış tecrübelerden, tarihten ders alarak bilgi sahibi olur, geleceğine yön verir.

Kur’anın pek çok ayetinde “hiç düşünmezmisiniz”, “hiç akıl etmezmisiniz”, “akıl edenler için dersler vardır” şeklinde uyarı yapılmaktadır. Yunus:10. ve En’am:125. Ayetlerde ise; aklı kullanmamak inanmamakla yani küfür pisliğine batmakla özdeşleştirilmektedir.

Netice olarak Kur’an bizi düşünmeye, akıllı hareket etmeye davet etmektedir. Allah nezdinde kıymetli olan aklını iyi ve doğru yolda kullananlardır.

Kıssadan hisse olarak yazımızı bir hikaye ile noktalayalım.

Rivayet odur ki; bir köyde camide imam cemaate vaaz vermektedir. Ansızın içeri dalan bir köylü köyü sel basmakta olduğunu haber verir. Bütün cemaat kendini dışarı atar. İmam ise bütün ısrarlara rağmen köyü terk etmeyi reddeder, tanrının kendisini koruyacağını söyleyerek camide kalır.

Kısa bir süre sonra sular camiye ulaşır. İmam çaresiz minareye çıkar. Sular minarenin katına yükselirken bir tekne imamı kurtarmaya gelir. Ancak imam Tanrı’nın kendisini kurtaracağını söyleyerek tekneye binmez. Sular yükselir imam ikinci kata çıkmak zorunda kalır. Bir tekne daha geliri ancak imam yine Tanrı’nın kendisini koruyacağına inancının tam olduğunu söyleyerek tekneye binmez.

Sular iyice yükselir. İmam artık minarenin en tepesindedir. Bir helikopter yaklaşır. İçindekiler İmam efendiye durumun kötü olduğunu hemen helikoptere gelmesini, aksi halde boğulup öleceğini söylerler. İmam helikoptere binmeyi de reddeder. Bir süre sonra sular iyice yükselir ve imam boğularak ölür.

Kendisini cennetin kapısında karşılayan melek;

-“Hoşgeldiniz cennette köşkünüz hazırlandı buyrun” der

İmam:

-“Cennete girmek istediğimden emin değilim” diye cevap verir

Melek;

-“Neden?”

-“Tanrı’ya biraz kırgınım”

-“Ne oldu ki?”

-“Ben hayatımı ibadet ederek geçirdim. İnsanlara hep iyilik yaptım, günahtan uzak durdum. Yaşadığım köyü sel bastı, herkes kaçtı ama ben Tanrı’nın beni kurtaracağına inandığımdan kaldım. Görüyorsunuz ki şimdi buradayım.”

Tam bu sırada Tanrı’nın sesi duyulur;

-“ Söyleyin o salağa önce haber yolladık, sonra iki tekne bir helikopter gönderdim ama kabul etmedi.”

Şimdi günlük hayatımızda yaşananlara, çevremize bakalım. Benzer olaylar yok mu? Aklını kiraya veren, şeyhine, siyasi reisine biat eden, haksızlık karşısında susmayı tercih eden, araştırmadan, sorgulamadan çağdaş Yezitlerin peşinde gidenlerin sayısı az mı? Sözde tevekkül anlayışı ile hareket edip her şeyi Allah’a bırakan bir çoğunluk yok mu? Allah’a güven tembelliği, ihmalkarlığı, nemelazımcılığı gerektirir mi?

Gerçek anlamda tevekkül; kişinin üzerine düşeni yaptıktan sonra sonucu Allah’tan beklemesi değil midir?

Kalın sağlıcakla…

Ekleme Tarihi: 14 Haziran 2019 08:13

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  28 Mart 2024