Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  18 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

KUŞAK NEDİR?

 



KUŞAK NEDİR,KUŞAK ÇATIŞMASI (normal mi,zararlı mı?)HAKKINDA





Geleceğe dair endişelerimiz var. Savaşların olduğu, çocukların öldürüldüğü ciddi oranda açlığın yaşandığı bir dünyada nasıl yaşamamız gerektiğini bilemiyoruz. Yüreğimizde ve kafamızda bin bir endişe ile rutin hayatımıza devam ediyoruz. Bu dünyaya asla çocuk getirmem diyenlerin sayısı az değil. Peki, bu doğru mu?Bu düşüncelerin temelinde kuşaklar arası iletişimsizlik ve/veya çatışmanın yarattığı sorunların çok önemli olduğunu düşünmekteyim.

Birbirlerinden farklı özelliklere sahip olan kuşakların birlikte yaşıyor olmaları;yaratacağı kültürel zenginliklerine rağmen öncelikle iletişim sorunlarından kaynaklanan pek çok geçimsizlik ve çatışmayı da beraberinde getirmektedir,getirecektir..

Bu nedenle Kuşak nedir ,kuşak çatışmasının temelleri,yarar ve zararları VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI üzerine biraz fikir jimnastiği yapmak ve bu konu ile ilgili klasik bilgiyi paylaşmak istiyorum.

Aynı yıllarda doğmuş, aynı çağın şartlarını ve özelliklerini taşıyan, dolayısıyla birbirine benzer sorumluluklarla yükümlü olmuş kişiler topluluğuna kuşak(nesil,generatıon) denilmektedir. Geçmişten günümüze bir sonraki nesil daha gelişmiş, daha ileri bir konumda olmuştur.Lakin yaşayan her kuşak kendinden bir önceki nesli “çağ dışı,geri kafalı” ve “tutucu” bulurken,

öncekiler ise sonraki kuşağı, sorumsuz ve saygısız olarak nitelendirmiştir.Ebeveynlerin öğretmenlerin ve sosyal bilimcilerin ortak şikayeti ve ifade tarzı;''Ne olacak halimiz''şeklinde olmaktadır.Oysa kuşak(nesil)lar arasındaki tekamülden kaynaklandığı kesin olan bu çatışma konuları; iyi irdelenip iyi yönlendirilirse toplumların gelişimini hızlandırma noktasında olumlu etki yapacağını düşünenlerdenim.

Kuşak çatışmasının tarihçesine bakarsanız bu sorunun Sumer'lilerden beri hemen her toplumda yaşandığını görmekteyiz. SOKRATES(M.Ö 450) bile bu çatışmadan şikayetçi olup ;''Bu günün gençleri lüks ve gösteriş düşkünü, saygısız, başkaldıran, geveze ve obur yaratıklar'' diye fikrini ifade ediyor.

X-Y-Z kuşaklarını sıklıkla duyduk, biz de bu kuşaklardan birine mensubuz.Lakin öyle bir kuşak(nesil) geliyor ki;onların adı ve özellikleri ne olacak? Bizim aşina olduğumuz siyaset, ekonomi, aile ve insani ilişkiyi,aşk kavramlarını nasıl yaşayacaklar? Sorunlara nasıl çözüm bulacaklar? Adeta ışınlanarak gelmiş, üstleri başları ve etrafları sensorlarla donanmış bebeklerin oluşturacağı bu kuşağ(nesl)ı hep birlikte düşünmeliyiz.Bu nesil bizden o kadar farklı olacak ki, belki de yaşadığımız endişeleri onlar hiç yaşamayacak. Farklı düşünecek, farklı yaşayacak, farklı tepkiler verecekler.Onlar Tablet çağı çocukları.Parmaklarının ucuyla sorunları halletmeye alışkınlar. Belki de Robot kardeşler ile oynamak için bekliyorlar.

ALFA KUŞAĞI GELİYOR

X, Y, Z kuşağını artık hepimiz ezberledik. Şimdi ise bir sonraki nesli düşünmek ve konuşmak zorundayız. Sıradaki nesle ''Alfa nesli'' isminin verilmesi düşünülüyor.

En büyüğü henüz beş yaşında olan Alfa'lar tamamen tabletlerin, mobil, elektronik cihazların ve çeşitli tür ve boyutta ekranların hayatlarının tamamını kapladığı bir dünyada yaşayacaklar.işaret parmağını kalem sanan ,çağa doğan ilk nesil Alfa kuşağı.Yepyeni, eşi-benzeri daha önce görülmemiş bir insan türünün ilk alametleri olduğu söyleniyor.

Alfa kuşağının önceki kuşaklara hiç benzemeyen özellikleri olacak.Böyle olunca da bu kuşakla önceki kuşakların yaşayacağı çatışmanın şekli ve boyutları da çok farklı olacak.Onları bu faktörlere göre değerlendirmeliyiz. Anlamaya çalışmalıyız, asla eleştirmemeli, yargılamamalıyız.

Bu Alfaları anne-babalar nasıl bir ortamda büyütecek? Dünyaya,siyasete bakış açıları nasıl olacak? Hangi mesleklere yönelecekler?Yabancı dil eğitimi için planlar yaparken o zaten bunu kendi mi halledecek? Okuması gereken kitapları, izlemesi gereken filmleri nasıl seçecekler? yoksa böyle bir şeye ihtiyaç duymayacaklar mı?

ALFA ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLER

- Aynı anda birden fazla işle meşgul olacaklar

-Farklı alanlarda,şu anda hiç bilmediğimiz, hatta aklımıza dahi gelemeyecek kadar bilinmedik, tuhaf,yararlı (belki de zararlı) kişisel uzmanlık alanları geliştirecekler.

- Görselleri, videoları, animasyonları, holografik iletişimi, eğlenceyi yazıya, konuşmaya tercih eden, düzlemsel okuyamayan, tek bir olaya odaklanamıyan kimselerdir onlar.
-Hafızalarında fazla şeyi tutmayan, az konuşan, gerekmedikçe fiziksel buluşmalardan hoşlanmayan, İhtiyacım olursa Google'a, dijital ya da robot asistanıma sorarım diyen,günü yaşayan, daha becerikli, daha akıllı; lakin her türlü siyasi, ailevi, askeri, mesleki, statü vbg. otoriteyi reddeden kimseler olacaklar.
-Ciddi anlamda doğa mahrumiyeti çeken, düzensiz beslenen, doğal gıdalardan çok; kolay, hızlı yiyip, içebileceği pratik şeyleri tercih eden, hatta kendi yiyeceğini icat eden,
-Yabancı dil işini anında çeviri yapan giyilebilir hatta beyne monte edilebilir tercüme yapan cihazlarla çözen, milliyet, din, ulus, etnik köken vb. aidiyet unsurlarını önemsemeyen, bilmeyen dünya vatandaşı olacaklar.

-Öğrenmesi gerekenleri genetik modifikasyonlarla hazır bilgi, beceri yüklemeleri ile kazanan, belki de okula gitme ihtiyacı duymayan, robot veya sanal öğretmeninden, danışmanından destek alan

-Ölümü hastalık ,bir arıza gibi düşünen; ölmeyeceğine inanan (çünkü genetik ve nano teknolojilerle tüm canlıların arızalarını giderilebileceğini,hastalıkları iyileştirebileceğini zanneden) bir nesil.

Biz sıcak gündemlerle uğraşırken, dünyanın ilerlediği alan bu yönde.Eğer biz de geleceğe yön veren bir ülke(Dünya devleti) olmak istiyorsak;tüm bireysel ve toplumsal kaynaklarımızı bilime, teknolojiye, ekolojiye, insanlığa, insanca yaşamaya adamalıyız.

Deli gibi öğrenme ve çalışkanlık seferberliği ilan etmeli, kolları sıvamalı, beyinleri açmalıyız!

''Unutmayalım gelecek güzel gelecek."

Ekleme Tarihi: 23 Mart 2018 12:35

Yazarın Diğer Yazıları İçin

Yorum Ekle

Yazdır

Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  18 Nisan 2024