Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  28 Mart 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

Güneş'ten Karadeniz'e Açıklamalar

04 Mayıs 2016 07:10

CHP eski Milletvekillerinden Hurşit GÜNEŞ, URFAPRESS'e içini döktü.
CHP eski Milletvekillerinden Hurşit GÜNEŞ, URFAPRESS ve Gazeteniz GÜNEYDOĞU”ya içini döktü.



“Halk PKK”dan Hem yılmış hem de bıkmış!”



ŞANLIURFA – Mardin”den Şanlıurfa”ya gelen CHP eski Milletvekili Hürşit Güneş, arkadaşımız Necdet Karadeniz aracılığı ile Gazeteniz GÜNEYDOĞU”ya önemli açıklamalarda bulundu. Türk ekonomist ve siyasetçi kimliğinin yanı sıra Dış işleri eski bakanlarından Turan Güneş”in de aynı zumundu oğlu olan CHP”li Hürşit Güneş, “Urfa”da neden kazanamıyoruz. Onu ciddi olarak irdelemek lazım. Halk PKK”dan hem yılmış hem de bıkmış” dedi.



HÜRŞİT GÜNEŞ KİMDİR?



Hurşit Güneş 1957 yılında Ankara’da doğdu. Liseyi Ankara Koleji’nde, üniversiteyi de İngiltere’de (University of Kent at Canterbury) 1980 yılında Ekonomi ve Politika dalında tamamladı. 1983 yılında Galler Ünlversitesi’nden (University of Wales, Cardiff) (Magister in Scientia Economica) derecesini aldı. 1984 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü’ne Araştırma Görevlisi olarak girdi. Aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi’ne girerek, 1988 yılında ‘Türkiye’de Para Arzının Belirlenmesi ve Kontrolü’ konulu tezle doktorasını aldı. 1986 yılında Belçika’da kurulan European Economic Aesociation’ın kurucu üyesi, 1990 yılında da doçent oldu. 1990 yılında iki meslekdaşıyla AB’nin Avrupa Entegrasyonu Proje ödülünü kazandı. 1991 yılında kurulan DYP-SHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü’ye ekonomik konularda başdanışmanlık yaptı. Bu görevi sürecinde Rekabet ve Tüketici Yasa Tasarıları Komisyonu Başkanlığını yaparak bu yasaları hazırlattı. 1994 yılında Manchester Üniversitesinde (İngiltere) misafir öğretim üyeliği yapan Güneş 1996 yılbaşında profesörlüğe atanmış. 1997-2002 döneminde çeşitli finansal kuruluşlara danışmanlık yapmış, 2002-2007 arasında da bir uluslararası şirketinin Türkiye’deki Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmüştür. Marmara Üniversitesi İngilizce iktisat Bölümünde 25 yıl Para Teorisi, Para Politikası ve Bankacılık ile lisans-üstü düzeydeki Yüksek Makro Teorisi ve doktora düzeyindeki Seçilmiş Para Teorisi Konuları derslerini vermiş, 2010 yılı başında da emekliye ayrılarak Bahçeşehir Üniversitesine geçmiştir. TBMM 24. Dönem Kocaeli Milletvekili seçilmiştir.



DOBRA DOBRA KONUŞTU



Necdet KARADENİZ: Hurşit Bey sizi tanıyabilir miyim? Öncelikle de şanlıurfa’ya hoş geldiniz.



Hurşit GÜNEŞ: Hoş buldum. Öncelikle şuradan başlayayım. Urfa Türkiye’nin en iyi bildiğim illerinden birisi. Urfa’ya ilk defa 18 yaşında geldim. Buraya kaç defa geldiğimi ben bile hatırlamıyorum. Çok uzun yıllardır Urfa’ya geliyorum. Urfa’da çok kadim dostlarım var. Urfa’nın köklü ailelerinin çoğunu tanırım. Urfa’yı çok seviyorum bunu özellikle söylüyorum. Bilhassa söyleyeyim Urfa’da kentin içinde çarşıda dolaşırken iki tane önemli özelliği bir arada görebiliyorsunuz. Bu bana büyük bir keyif veriyor. Bunlardan bir tanesi Arapların ve Kürtlerin kıyafetlerinin renk cümbüşü böyle bir zenginlik başka hiçbir kentte yok. Hakkari’de de kürt kökenli vatandaşlarımız böyle tür elbiseler giyiyor ama orada böyle bir çeşitlilik yok. Burada uzaktan gelen bir kadının Arap mı Kürt mü olduğunu kıyafetine bakıp çok rahat ayırt edebilirsiniz. Urfa gerçekten büyük bir kültür zenginliği çeşnisi. Öte yandan tabii ki peygamberler şehri. Ve mimari dokusu itibariyle de kent merkezi çarşının olduğu yer Haliliye’nin çok güzel bir görüntüye sahip. Ben Urfa’yı gerçekten çok seviyor ve keyif alıyorum. Yemekleri çok güzel. Kebapları, köfteleri vs. Ama Urfa alınmazsa başka yerlerde de güzel kebaplar yedim. Antep’te Hatay’da Adana’da da güzel fakat Urfa’nın farklılığı görsel zenginliği. Urfa çok gelişti. Ben 1975’te Urfa’ya geldiğimde toprak çatlıyordu. Bugün ise yemyeşil bir Harran görüyorsunuz. Harran’da buğdayı zor yetiştiren köylü bugün mısır yetiştiriyor. Sulu tarım yapıyor ve ortalık yemyeşil. Çok geliştiğini düşünüyorum. Tabii ki nüfuzu da gelişti. Ve bunun yanı sıra büyük bir yapılanma var. Ticari anlamda da büyük bir gelişme var. Fakat sosyal gelişme çok zayıf. Urfa’nın sosyal ve kültürel gelişmesi için atılım yapması gerekiyor. Ve kapalı bir yer olarak kalmamalı. Eğer Urfa Türkiye’ye ve Dünya’ya açık bir kent haline gelirse bugünkü elde ettiği turizm gelirini 10 15 mislini elde eder. Urfa’ya açıkçası genel yönetim anlamında da çığır açacak vizyon değiştirecek bir bakışa ihtiyacı var. Diye düşünüyorum.



Necdet KARADENİZ: Sayın Güneş Urfa’yı ziyaret sebebiniz gezi amaçlı mı?



Hurşit GÜNEŞ: Hayır. Partimi ziyaret etmek istedim. Partililerle beraber olduk. Dün de Mardin’deydim. Urfa’ya gelirken eski bir partilimizin taziyesi için Diyarbakır’a uğradım. Oradan Urfa’ya geçtim. Akşam dönücem. Partililerimiz ile birlikte değerlendirmeler yaptık. Urfa’ da 2002 yılından beri gerek yerel seçimlerde gerekse genel seçimlerde başarı alamıyoruz. Nasıl başarılı olabiliriz. Urfa’nın kaderini nasıl değiştirebiliriz diye istişare ettik.



Necdet KARADENİZ: Biliyorsunuz şu anda Türkiye’de birinci gündemimiz terör. Güneydoğu’daki terör ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyim?



Hurşit GÜNEŞ: Öncelikle şunu söylemeliyim. Urfa çok şanslı. Diyarbakır’dan hem ova oluşu hem de kültürel zenginliği nedeniyle daha az teröre mağruz kalıyor. Öteden beri bu böyle. Bununla beraber bölgede gözlemlediğim çok önemli bir gelişme var. Halk artık PKK’dan yılgınlaşmış ve bıkmış. Bu yılgınlaşma ve bıkmadan ortaya çıkan tepki HDP’den de hayal kırıklığına uğradığını gösteriyor. HDP de siyasi bir adım atamıyor. Yani PKK terörüne karşı parlemantodan siyasi bir çözüm yani hem kürt sorunun çözülmesi hem de kürt sorununda da ilerleme ve sağlanılması ve böylelikle de terörün en önemli beslenme aracın ortadan kalkması yani PKK’nın beslenme aracı Kürt sorunudur.Onu besleyen ana kaynağın ortadan kalkması için bir hayal kırıklağına uğradığı görülüyor.Tabiki bu aşamada CHP ye büyük görev düşüyor.Hem hükümet ülkenin bu bölgesini bu hale getirmiş hem de bu hale gelmesine neden olmuş ve terör örgütü de bu bölgede büyük tepkiye neden oluyor.Ve aynı zamanda HDP ile ilgili bir hayal kırıklığı var.O zaman ortaya tek bir seçenek çıkıyor:CHP.Sosyal adaletin,ulusal birlik ve bütünlüğün ve kardeşliğin partisi.Bu ülkenin kurucu idaresinin ortaya çıkardığı parti şimdi bunun bu bölgede irade göstermesi gerekiyor.Çözüm ve kalıcı barışın nasıl olması gerektiğini göstermesi gerekiyor.Huzur ve kardeşliğin nasıl kurulacağını göstermesi gerekiyor.İşte o zaman bize bir görev düştüğünü görüyor ve umutlanıyorum.



Necdet KARADENİZ:Efendim, biz sizi sadece siyasi kimliğiniz ile tanımıyoruz.Aynı zamanda meslektaşımız olarak Milliyet Gazetesi’nin köşe yazarı olarak yazdığınız köşe yazıarını okuyan bir gazeteciyim.Özellikle ekonomi alanında şimdi Urfa’nın düzlüğe çıkması için GAP’ın bir an önce bitirilmesi gerekiyor.Ve bugün Urfa’nın gündeminde bulunan elektrik sorununun çözümü aslında basit.Hilvan,Siverek,Viranşehir Ceylanpınar,Mardin Ovalarını sularsanız elektiriğe ihtiyacımız yok bizim.Bizim ekonomik anlamda da Bolu Tüneli’ne 100 milyon dolar yatırırsınız o 10 yılda geri dönüşü sağlamaz.Ama siz Urfa’ya 1 milyar dolar yatırırsanız 2 yıl sonra 3 milyar dolar geri alınırsınız.Tabii bu ekonomik bakışımız.Ama bu işin üstadı sizsiniz.Ekonomik anlamda bizlere neler önerir,Şanlıurfa Halkına ne söylersiniz?



Hurşit GÜNEŞ:Bu sulama barajlarının başta Atatürk Barajı olmak üzere elektrik üretiminde de kullanıldığını unutmayalım.Bölgede sulama projeleri tamamlanırken bölgenin elektrik kesintisine maruz kalması kabul edilebilir bir olay değil.Çok sık elektrik kesintisi var.Çağımızda elektrik kesintisi demek sulamanın durması demek.Çünkü sulama için elektriğe ihtiyaç var.Sulamanın kesilmesi demek turizmin etkilenmesi demek.Elektriğin kesilmesi demek Urfa’nın gecekonduluğa dönüşmesi demek,internetin kesilmesi demek yani her şey demek.Yani Urfa da halk kesintilerden yılmış durumda.Benin anlayabildiğim kadarıyla,gerçi 24 saat olmadı geleli ama,Urfa’da insanlar bir çözümsüzlük ve bu sorunların karşısında kayıtsızlıkla karşı karşıya. Yetkililer bu sorunlara bir çözüm bulmuş değil,alternatif sunmuş değil.Kesintiler hala devam ediyor.Ben ortada çok önemli bir yatırım eksikliği hissetmiyorum.Organizasyon bozukluğu olduğunu düşünüyorum.Urfa’da bir enerji yetersizliği olduğunu düşünmüyorum.Böyle bir şey olamaz.Bu bir entegre sistemdir.Buradan yetmiyorsa başka bir yerden sisteme enerjiyi sokarsınız.Burada önemli olan teknik itibarıyla ve siz mühendislik olarak bu kesintilere zamanında müdahaleler ile elektriği sağlayamıyorsunuz.Ve insanlar mağdur oluyorlar.



Necdet KARADENİZ:Sayın Güneş .,’’Ayşe tatile çıktı’’.Türkiye de çok önemli bir anıdır,onurdur.Bu onur yaşandığı zaman soy ismi Güneş olan sayın bakanımız ile ilgili bize bilgi aktaracak mısınız caba?



Hurşit GÜNEŞ:Kastettiğiniz kişinin rahmetli babam olduğunu biliyorum.Ben siyasetçi olduğum için babamdan çok az bahsediyorum.Ve her evlat gibi babamla iftihar ediyorum.Kendisi Allah(c.c) ın rahmetine kavuşmuştur.Türk bilim tarihinde de Türk siyasetinde de önemli bir isim.Şöyle ki söyleyeceğim kendisiyle ilgili en önemli konu odur.Rahmetli babam kısa bir süre başkanlık yaptı.Ama bıraktığı isim geldiği yerden ve mevkiden daha önemli oldu.Biz siyasetçiler o nedenle ondan şöyle bir ders almalıyız.Geldiğiniz mevkiiler değil yaptığınız işler ve bıraktığınız izler önemlidir.Siyasette de nereye ve hangi konuma geldiğiniz önemli değildir.Eğer kubbede hoş bir seda,toplumda da sevgi uyandırabiliyorsa siyasetçi için ne mutlu.



Necdet KARADENİZ:Rahmetli babanızın ismini ve görevini söylemediniz.



Hurşit GÜNEŞ:Evet rahmetli babam Bülent Ecevit’in Kıbrıs Çıkartması sürecinde dış işleri bakanıydı.Kıbrıs Çıkartması’nın en önemli sloganı olan ‘’Ayşe tatile çıktı’’ ki Ayşe benim ablamdır.İki yaş büyüğümdür.Onun isim babasıdır.Gerek bakanlığı döneminde gerekse diğer siyasi yaşamında halka yakın,sivil demokrasiden yana,ve adaletten yana bir siyasetçi olarak mücadele etmiştir.



Necdet KARADENİZ:CHP’yi nasıl değerlendiriyorsunuz? Şu anda bir CHPli olarak Sn.Güneş bu son yaşananlar Sn.Baykal’ın açıklamalarıyla ilgili bize ne söyleyeceksiniz?



Hurşit GÜNEŞ:Partimizin eski genel başkanına saygılıyız.Mevcut genel başkana da saygılıyız.Dün akşam ki tv programını izledim.Bu konuda çok şey söylemek istemem.Konunun muhatabı değilim.Konun muhatabı Sn.Baykal ve Sn.Kılıçdaroğlu dur.CHP nin içinde bulunduğu durum ile ilgili unları söyleyebilirim:Evet CHP nin içinde bulunduğu durum seçmenlerimizin,partimizi,hatta bize oy vermeyen ama bizden umutlananları tatmin etmiyor.Ama onlara şunu söylemek isterim.Asla umutsuzluğa düşmesinler.CHP Türkiye’yi aydınlığa kavuşturacak partidir.Türkiye’de adaletsizliğe uğrayan bütün kesimlere daha iyi günler getirecektir.Ben CHP den umutluyum.Umutlu olduğum için şu anda illeri dolaşıyorum.Dün Mardin’de ,Diyarbakır^’da önceki hafta Erzurum’daydım.Sonrasında ise Kayseri ve İzmir’deydim.Çeşitli illere gidiyor ve onlara asla ümitsizliğe kapılmamalarını,CHP nin güçlü bir parti olduğunu,bu gücün de kuruluşun bu yana taşıdığı ışıktan,fikirlerinden kaynaklandığını,bir siyasal etkinlik tatminsizliği olabileceğini ama bunun mutlaka aşılacağını ve iyi günlerin geleceğini onlara iletiyorum.



Necdet KARADENİZ:Çok,çok teşekkür ediyorum.Eklemek istediğiniz birşey var mı?



Hurşit GÜNEŞ:Hayır yok.Ben çok teşekkür ediyorum.Urfa’da olduğum için çok mutluyum.Havanın güzelliğiyle beraber dolaşma fırsatı bulduk.Urfa dediğim gibi çok gelişmiş.Yalnız bazı gelişmeler eksik.Urfa’da terörün olmaması sevindirici.Ama Türkiye’de her akşam haberlerde şehitlerimizi görmemiz bizi çok üzüyor,vicdanlarımızı yaralıyor.Umarım bunların hepsi aşılacak ve güneşli günler gelecektir.



Necdet KARADENİZ:Çok teşekkür ederim



Hurşit GÜNEŞ:Son bir konuya değinmek istiyorum.Urfa Türkiye’de ki tüm iller içinde en çok sayıda Suriyeli mülteci barındıran il.400 bini aşan bir sayıda İstanbul’u aşan bir mülteci kapasitesi var.İstanbul’un 17 milyon,Urfa’nın ise 2 milyon civarında oluğunu düşünürsek Urfa’nın kotanın üstünde Suriyeli barındırdığını görürüz.Ancak Urfalılar sıcak yüreklerini ve şefkatlerini Suriyeliler’in üzerinden esirgememeleridir.Bunlar evsiz,barksız,yoksuldurlar.Bunların bu kadar darlık içinde,açlık ve sefalet içinde olmaları bunları suça kaydırıyor.İnşallah savaş sona erer.Suriyeliler evine barkına döner.Urfalılar da bu yükten kurtulmuş olurlar.



Necdet KARADENİZ:Çok teşekkür ederim.



Hurşit GÜNEŞ:Ben teşekkür ederim.



Yorum Ekle

Arkadaşına Gönder

Yazdır

Bu Kategorideki Diğer Haber Başlıkları

24.06.2023 13:47 · URFA'DA ORTAK DENETİM

24.06.2023 08:08 · URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA

23.06.2023 19:56 · Z KUŞAĞI..!!!

23.06.2023 14:56 · MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ

23.06.2023 14:53 · CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ

23.06.2023 14:48 · Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler

23.06.2023 14:39 · URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

23.06.2023 13:29 · HRÜ'den Yerli Ve Milli Araç

23.06.2023 10:51 · CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor

16.12.2022 02:36 · URFA'DA FETÖ'YE AĞIR DARBE

16.12.2022 02:05 · ÖLMEYELİM,GÖRELİM..

12.12.2022 02:34 · URFA'DA TERÖRE DARBE

23.09.2022 06:19 · Güllüoğlu'ndan Önemli Açıklamalar

23.09.2022 06:00 · Urfaspor'un Maçı Canlı Yayınlanacak

23.09.2022 04:31 · ERKEN TAPUYA İNDİRİM

22.09.2022 11:41 · WhatsApp'a 2 Yeni Özellik Geliyor

22.09.2022 11:26 · URFA'da Eş Zamanlı Operasyon

21.09.2022 01:24 · BIÇAKLANAN GENCİN DURUMU AĞIR

21.09.2022 01:09 · URFA'DA FECİ KAZA

21.09.2022 00:51 · URFASPOR'un Rakibi Belli Oldu

21.09.2022 00:38 · Şanlıurfa'da Dört Ev Kundaklandı

21.09.2022 00:26 · TOKİ'DEN ÖNEMLİ UYARI

21.09.2022 00:21 · MOTORİNE İNDİRİM GELDİ

07.08.2022 21:14 · CANPOLAT SÖZÜNÜ TUTTU

07.08.2022 21:08 · URFA'DA FECİ KAZA

07.08.2022 21:06 · URFA'DA FECİ KAZA

07.08.2022 21:00 · URFA'DA DEHŞET ANLARI

12.06.2022 01:35 · YAZMAK ZORUNDAYIM..

12.06.2022 01:32 · YAZMAK ZORUNDAYIM..

11.06.2022 18:01 · URFA'YA GELİYORLAR

11.06.2022 17:39 · EVİNDE UYURKEN ÖLDÜRÜLDÜ

11.06.2022 17:31 · URFA'DA KAZALARIN SONU GELMİYOR

11.06.2022 17:27 · 17 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞU İNTİHAR ETTİ

15.04.2022 18:10 · URFASPOR'DA AYNI TERANE!

17.01.2022 02:35 · "Z" KUŞAĞI...

02.01.2022 12:18 · CANPOLAT'TAN AÇIKLAMALAR

12.12.2021 15:06 · GERÇEKTİ HAYAL OLDU..

12.12.2021 14:59 · 22 Yaşındaki Genç Adam İntihar Etti

12.12.2021 14:54 · 22 Yaşındaki Genç Adam İntihar Etti

12.12.2021 14:45 · LİDERLE PUAN FARKI 14'E ÇIKTI

12.12.2021 14:37 · Urfa'da Silahlı Kavgada 1 Kişi Öldü

12.12.2021 14:15 · URFA IŞIL IŞIL

12.12.2021 14:11 · ATATÜRK BULVARI IŞIL IŞIL

12.12.2021 06:13 · GÖBEKLİTEPE FİNALE KALDI

24.11.2021 08:43 · BÜYÜKŞEHİRDEN ÖNEMLİ KARARLAR

23.11.2021 19:01 · ÇAKALLARA YOL YOK...

25.10.2021 09:53 · ARANAN ŞAHISLAR YAKALANDI

25.10.2021 09:51 · ARANAN ŞAHISLAR YAKALANDI

25.10.2021 09:34 · Urfaspor Deplasmanda Galip Geldi

25.10.2021 09:22 · Urfa'da Bir Genç İntihara Kalkıştı



Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  28 Mart 2024