Anasayfa     Günün Haberleri     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  20 Nisan 2024

   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ORTAK DENETİM   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA   Z KUŞAĞI..!!!   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ   CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ   CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler   URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI  



Site İçi Arama

Röportaj

AKTÜRK-DEMİR RÖPORTAJI

 Tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkartacağız.RÖPORTAJ: MÜSLÜM AKTÜRK

Anket

URFASPOR KÜME DÜŞER Mİ?
EVET
HAYIR
FİKRİM YOK

Günün Manşetleri

Günün Fotoğrafı

Önemli Linkler

Hava Durumu

AGİT PA URFA'DAN AYRILDI

23 Ocak 2015 00:29

“Urfa’da gördüklerini 57 ülkeye haykıracaklar”

AGİT PA heyeti Şanlıurfa’da;


AGİT PA Bşk.Yrd. Önen;


“Urfa’da gördüklerini 57 ülkeye haykıracaklar”


 


AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen’in misafirleri olarak olan Şanlıurfa’ya gelen ve Şanlıurfa ile Harran ilçesini ziyaret edip Suriyeli sığınmacıların kaldığı Harran Konteynr Kentete incelemelerde bulunduktan sonra yerli ve yabancı Sivil Toplum kuruluşu temsilcileriyle toplantı yaparak fikir alış verişinde bulunan AGİT PA Başkan ve beraberindekiler, Şanlıurfa’dan mutlu ve umutlu ayrıldılar.


 


Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİT PA) Başkanı IIkka Kanevra ve beraberindeki heyet Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde sığınmacıların barındığı konteyner kentte incelemelerde bulunduktan sonra AGİT PA Başkanı IIkka Kanevra ve beraberindeki üyeler ilk olarak Harran Kaymakamı Selami Yazıcı'yı makamında ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kaymakamlıkta sinevizyon gösterisi eşliğinde İngilizce olarak bilgiler verildi, Harran hakkında genel açıklamalarda bulunuldu. Başkan ve üyeleri de anlatılanları dikkatle dinlediler.


 


Harran harabelerini ziyaret


Dünyanın ilk İslam üniversitesinin kalıntılarının ve Emeviler döneminden kalma Ulu Cami'nin bulunduğu alanı gezen heyettekiler, daha sonra Suriyeli sığınmacıların barındığı Harran'daki konteyner kenti ziyaret etti.


Kamptaki çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan AGİT PA heyeti alanı gezerek sığınmacılarla bir süre görüştü.


Kanevra, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bölgedeki mazlum halka sahip çıktığını ve bu çalışmanın dünyaya örnek teşkil ettiğini söyledi.


Kamptaki çalışmalardan çok etkilendiğini belirten Kanevra, böyle bir sistemi hayal edemediğini anlattı.


Yönetim şeklinin, tahmin ettiğinden daha iyi olduğuna işaret eden Kanevra, "Böyle güzel bir iş yaptığı için Türkiye'ye teşekkür ediyorum. Türkiye bu insanlar için kayda değer bir iş yaptı. Biz de komite olarak Türkiye'ye yardım etmeye her zaman hazırız" dedi.


 


Yaptıklarımızı tüm dünyaya anlatacaklar


AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve AGİT PA Türk Grubu Başkanı Emin Önen de AGİT PA'nın BM'den sonraki en büyük örgüt olduğunu anımsatarak, geziyi Türkiye'deki çalışmaları dünyaya tanıtmak amacıyla yaptıklarını söyledi.


Söz konusu çalışmaları yerinde gördüklerini aktaran Önen, “Türkiye olarak bir tarih yazıyoruz. Bu tarihi yazarken bütün muhataplarımıza ve dünyaya bunu tanıtmak istiyoruz. O manada bu çok verimli bir ziyaret. Belki de bu sayede onlar bizim yaptıklarımızı bütün dünyaya anlatacaklar. Başkan döndükten sonra 57 ülkenin Meclis Başkanıyla irtibata geçerek, buradaki çalışmaları, Türkiye ile yapılacak işbirliklerini ve nasıl bir çerçevede yapılabileceğini anlatacak” dedi.


 


AGİT PA heyeti, tarihi Balıklıgöl yerleşkesini gezdi


AGİT PA Başkanı IIkka Kanevra ve beraberindeki üyeler, kentteki temasları kapsamında Balıklıgöl yerleşkesini gezerek, balıklara yem attı. Hazreti İbrahim'in doğduğu rivayet edilen mağarayı ziyaret eden üyeler makamın tarihi hakkında bilgi aldı.


Kanevra ve beraberindekiler daha sonra yapımı süren Şanlıurfa Müze Kompleksinde yer alan mozaik müzesini de gezerek, müze müdürü Müslüm Ercan'dan mozaikler hakkında bilgi aldı.


Heyete AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve AGİT PA Türk Grubu Başkanı Emin Önen ile AGİT PA Türk Grubu üyesi CHP Kayseri Milletvekili Mehmet Şevki Kulkuloğlu da eşlik etti.


 


AGİT PA heyeti STK’larla


Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİT PA) heyeti, kentte Suriyeli sığınmacılarla ilgili çalışma yürüten sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı yaptı.


 


Suriyeliler misafirimiz


Sinevizyon gösterisi eşliğinde konuşan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç de Suriye'de uzun süredir bir iç savaşın yaşandığını ve buradan kaçan insanların çareyi Türkiye'ye sığınmakta bulduğunu söyledi.


Suriyeli sığınmacılara hem devletin hem de vatandaşların sahip çıktığını aktaran Başkan Güvenç, bu birlikteliğin misafirlerin yaralarını sardığını belirtti.


Celalettin Güvenç, özellikle bazı çevrelerin Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiğini öne sürdüğünü belirterek, "Bu yapılan propagandanın tamamı asılsızdır, yalandır. Şunun altını çizerek ifade ediyorum, IŞİD bölgeye geldiği andan itibaren daha önce sınır ticaretine ve insani yardıma izin verdiğimiz Akçakale'nin karşısındaki Tel Abyad'a insani yardımlar bile durdurulmuştur" diye konuştu.


Başkan Güvenç, Türkiye'nin IŞİD tehdidi nedeniyle evlerini terk eden Suriyeli Kürtlere de kapılarını açtığını anımsatarak Şanlıurfa'da yaklaşık 500 bin sığınmacının barındığını belirtti.


 


AGİT PA heyetinden öz eleştri


AGİT PA Başkanı IIkka Kanevra ve beraberindeki AGİT PA üyeleri, kentteki temasları kapsamında bir otelde gerçekleştirilen programda Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç’in sinevizyon eşliğinde Suriyelilerle ilgili brifinginin ardından Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinin sorularını cevapladılar ve Başkan Kanevra ile AGİT PA Demokrasi, İnsan Hakları ve İnsani Meseleler Komitesi Bşk. Portekiz Milletvekili Santos adeta öz eleştride bulundular.


 


Sizi en iyi ben anlıyorum


Başkan Kanevra, Türkiye'nin birçok sığınmacıya kapılarını açarak onlara güzel ev sahipliği yaptığını ve onlara sığınmacı olarak değil de misafir gözüyle baktığını gözlemlemekten ve duymaktan mutlu olduklarını söyledi.


Söz konusu çalışmaları takdirle karşıladıklarını anlatan AGİT PA Başkanı İlkka Kanevra, “Sığınmacı konusu çok önemli bir olay. Türkiye'nin bu sorunun üstesinden gelme noktasında göstermiş olduğu büyük çabaya da şahitlik ediyoruz. Önümüzdeki Şubat ayında Viyana'daki toplantıda bu konuyu gündeme getireceğimizi söylemek istiyorum. Bu konu ciddi şekilde gündeme gelecektir. 2. Dünya savaşında ülkemizin Rusya tarafından işgali sırasında kahramanca savaşarak bağımsızlığımızı kazanmamız esnasında çektiklerimizi ve yaşadıklarımızı düşünerek, sizi en iyi ben anlıyorum” dedi.


 


Sizin sesiniz olarak haykıracağım


AGİT PA Demokrasi, İnsan Hakları ve İnsani Meseleler Komitesi Bşk. Portekiz Milletvekili Isabel Santos da, Avrupa ülkesi vatandaşı olduğu için utandığını belirterek, “AB ülkesi artık çok yaşlı. Sizleri ve Suriyeliler için yaptıklarınızı gördükten sonra Avrupa ülkesi olan Portekizli olduğumu söylemekten utanıyorum. Artık sizin sesiniz olarak haykıracağım. Belki çok iyi bir siyasetçi veya konuşmacı değilimdir. Ama benim sesim, başka sesleri, onlarda başka sesleri getirir ve inşaallah sesinizi 57 ülkeye ve dünyaya duyururuz. Hele AB ülkesi olarak çok az Suriyeliyi barındırırken sizin sadece bir köyünüzün 2 bin Suriyeliyi barındırması gözlerimizi yaşarttı. Yaptıklarınızı her gittiğimiz yerde anlatacağım” diyerek adeta öz eleştiri yaptı ve konuşmaları STK temsilcileri tarafından alkışlandı.


 


Türkiye’ye teşekkür


Suriye Milli Eğitim Müfettişi ve Suriye Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmed Abdülaziz de, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye ve özellikle Şanlıurfa’ya sığınan Suriyelilere gösterilen ilgiden ve alakadan dolayı Türkiye Cumhuriyetine, Cumhurbaşkanına, Başbakanına, Hükümetine ve halkına teşekkür ettiklerini belirterek, savaşın bir an evvel son bulması için dünyanın desteğini istedi.


 


AGİT PA rapor hazırlayacak


AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve AGİT PA Türk Grubu Başkanı Emin Önen ise, heyetin Şanlıurfa'ya gelişinin önemli olduğunu belirterek, sonuç raporu hazırlanacağını ve inşaallah bu raporu yine STK temsilcileri ile paylaşacağını söyleyip heyete ve herkese teşekkür etti.


 


Katılımcı sayısı çok oldu


Toplantıya; A. Emin Önen-AGİT PA Başkan Yardımcısı ve Türk Gurubu Başkanı, Şanlıurfa Milletvekili, M. Şevki Kulkuloğlu-Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, AGİT PA Türk Gurubu Üyesi, Kayseri Milletvekili, Ilkka Kanerva-AGİT PA Başkanı, Isabel Santos-AGİT PA Demokrasi, İnsan Hakları ve İnsani Meseleler Komitesi Bşk. Portekiz Milletvekili, Spencer Olıver-AGİT PA Genel Sekreteri, Konsta Heıkkıla-AGİT PA Başkan Danışmanı, Roberto Montella-AGİT PA Başkanlık İdaresi Direktörü, Yasin Karaarslan-AGİT PA Türk Gurubu Görevlisi (Program Sorumlusu) ve Prof.Dr. Hasan Akan- Tercüman ile yerli ve yabancı STK Temsilcileri Concern Worldwide (CCW) Türkiye Temsilciliği, Deirdre Brid Keogh, Nezahat Yıldırım, Poople in Need (Muhtaç insanlar), Nursel Atar-Tomas Kocian - Association for Aid and Relief, japan (AAR) Sachiko Karaki, Save The Children International, Nilgün Ogün, Ulke Temsilcisi Martha Myers, International Medical Corps Türkiye Temsilciliği Cihangir Karabıyık, IMC (International Medical Corps) Damir Roso, Abdullah Göçmez - Kalemder, Abdurrahman Kırıkçı- Şanim Der, Adil Saraç-Rabia Der, Ahmet Sevim-Verenel Der, Behcet Atilla-İ.H.H., Handan Karataş-Elbirliği, Osman Gerem-Şanlıurfa İnsani Yardımı Platformu, Veyseldin Toprak-Günyüzü Derneği, Salih Samak-Ruha Der, M.Talat Akay-Kızılay, Türkmen asıllı Av. Ekram Dede, Arap asıllı Muhammed Suphi, Suriye Milli Eğitim Müfettişi ve Suriye Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ahmed Abdülaziz katıldılar.


Yorum Ekle

Arkadaşına Gönder

Yazdır

Bu Kategorideki Diğer Haber Başlıkları

24.06.2023 13:47 · URFA'DA ORTAK DENETİM

24.06.2023 08:08 · URFA'DA ERKEN BAYRAMLAŞMA

23.06.2023 19:56 · Z KUŞAĞI..!!!

23.06.2023 14:56 · MÜNİR ULUDAĞ VEDA ETTİ

23.06.2023 14:53 · CANPOLAT KIRSALA DEVAM DEDİ

23.06.2023 14:48 · Vali AYHAN'a Teşekküre Gitttiler

23.06.2023 14:39 · URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

23.06.2023 13:29 · HRÜ'den Yerli Ve Milli Araç

23.06.2023 10:51 · CAMPOLAT Kırsalı İhmal Etmiyor

16.12.2022 02:36 · URFA'DA FETÖ'YE AĞIR DARBE

16.12.2022 02:05 · ÖLMEYELİM,GÖRELİM..

12.12.2022 02:34 · URFA'DA TERÖRE DARBE

23.09.2022 06:19 · Güllüoğlu'ndan Önemli Açıklamalar

23.09.2022 06:00 · Urfaspor'un Maçı Canlı Yayınlanacak

23.09.2022 04:31 · ERKEN TAPUYA İNDİRİM

22.09.2022 11:41 · WhatsApp'a 2 Yeni Özellik Geliyor

22.09.2022 11:26 · URFA'da Eş Zamanlı Operasyon

21.09.2022 01:24 · BIÇAKLANAN GENCİN DURUMU AĞIR

21.09.2022 01:09 · URFA'DA FECİ KAZA

21.09.2022 00:51 · URFASPOR'un Rakibi Belli Oldu

21.09.2022 00:38 · Şanlıurfa'da Dört Ev Kundaklandı

21.09.2022 00:26 · TOKİ'DEN ÖNEMLİ UYARI

21.09.2022 00:21 · MOTORİNE İNDİRİM GELDİ

07.08.2022 21:14 · CANPOLAT SÖZÜNÜ TUTTU

07.08.2022 21:08 · URFA'DA FECİ KAZA

07.08.2022 21:06 · URFA'DA FECİ KAZA

07.08.2022 21:00 · URFA'DA DEHŞET ANLARI

12.06.2022 01:35 · YAZMAK ZORUNDAYIM..

12.06.2022 01:32 · YAZMAK ZORUNDAYIM..

11.06.2022 18:01 · URFA'YA GELİYORLAR

11.06.2022 17:39 · EVİNDE UYURKEN ÖLDÜRÜLDÜ

11.06.2022 17:31 · URFA'DA KAZALARIN SONU GELMİYOR

11.06.2022 17:27 · 17 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞU İNTİHAR ETTİ

15.04.2022 18:10 · URFASPOR'DA AYNI TERANE!

17.01.2022 02:35 · "Z" KUŞAĞI...

02.01.2022 12:18 · CANPOLAT'TAN AÇIKLAMALAR

12.12.2021 15:06 · GERÇEKTİ HAYAL OLDU..

12.12.2021 14:59 · 22 Yaşındaki Genç Adam İntihar Etti

12.12.2021 14:54 · 22 Yaşındaki Genç Adam İntihar Etti

12.12.2021 14:45 · LİDERLE PUAN FARKI 14'E ÇIKTI

12.12.2021 14:37 · Urfa'da Silahlı Kavgada 1 Kişi Öldü

12.12.2021 14:15 · URFA IŞIL IŞIL

12.12.2021 14:11 · ATATÜRK BULVARI IŞIL IŞIL

12.12.2021 06:13 · GÖBEKLİTEPE FİNALE KALDI

24.11.2021 08:43 · BÜYÜKŞEHİRDEN ÖNEMLİ KARARLAR

23.11.2021 19:01 · ÇAKALLARA YOL YOK...

25.10.2021 09:53 · ARANAN ŞAHISLAR YAKALANDI

25.10.2021 09:51 · ARANAN ŞAHISLAR YAKALANDI

25.10.2021 09:34 · Urfaspor Deplasmanda Galip Geldi

25.10.2021 09:22 · Urfa'da Bir Genç İntihara Kalkıştı



Flash Haber

URFA BİR KONAK DAHA KAZANDI

 Taşı toprağı altın değil tarih olan kadim şehir Şanlıurfa'da, uzun yıllardır atıl durumda olan ve kente çirkin bir görüntü veren Hacı Kamil Konağı restore edilerek turizme kazandırıldı.

Köşe Yazarları

Ali ÇİZMECİOĞLU

 

İmam Hüseyin SAVAŞ

 

Op.Dr.Yusuf Vehbi OCAK

 

Mustafa ARISÜT

 

Osman Ataman BİNER

 

Hüseyin GÜZEL

 

Ayten DOĞAN

 

Metin ŞENAY

 

Mehmet CANBEYLİ

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

DENEME

 

Anasayfa     Günün Haberleri     Sitene Ekle     Urfapress Tv     Yazarlar     Foto Galeri     Künye     İletişim  

  20 Nisan 2024