10 Aralık 2018 00:15

Prof.Dr.ALTAY Ve REKTÖRLÜK..

Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Ramazan Taşaltın'ın olaylı istifasından sonra yerel seçimlerin gündemde olduğu kadar olmasada,en az onun kadar önemli ama eğitim,öğretim ve bilim dalında yerel seçimlerden çok daha fazla gündeme otudu ve bu süreç devam ediyor.


Harran Üniversitesi aslında çok önemli bir üniversite.Herşeyden önce HARRAN ÜNİVERSİTESİ ismi her zaman,futbol deyimiyle 1-0 önde başlar..

Buradan yola çıkarak HRÜ'nün dünyadaki önemini sadece biz Urfa'da yaşayanlar değil bütün dünya bilir.

Son günlerde,yeniden yapılacak olan HRÜ Rektörlük seçimi için sadece Urfa değil,bütün Türkiye hareketlenmiş..!

Bu bana çok ilginç geldi..

53 müracaatın 33'ü Urfa'dan,diğer 20 müracaatı ise Urfa dışından geldi..

"Bilimde hemşehricilik,Urfa milliyetçiliği olmaz" derseniz bu beni bağlamaz..Noolursa olsun,benim memleketimde yeterli hatta çok daha fazla yetenek ve özellik taşıyan bilim adamlarım varsa Urfa'ya dışardan kimse müdahale etmemelidir.

İşin boyutları o kadar ileri gittiki,bir siyasi parti seçimi havasına sokularak eski bir bayan ve eski bir erkek Milletvekili bile (ki ben bu çirkin düşünceye inanmak istemedim ve de kabullenemem )sırf boşta kalmamak adına mücadele verip makam,koltuk sahibi olmak gibi bir gaflete düştüler..!

Bu konuya kafamı çok yordum,yazımı yazmak için acele etmedim,bu süreçte neler yaşanacağını çok yakından takip ettim ve şimdi yazdım..

Medyada ve sosyal medyada herkes haklı olarak kendi kafalarından geçen rektör profiline uyduğunu düşündüğü isimleri seslendirdi,dillendirdi.

Bunu benim de yapma hakkım olduğunu düşündüm,sadece benim değil,halkın,bilim adamlarının,üniversitenin içinden gelen sesler banada uyunca ,sosyal,ve eğitim anlamında yıllarca bu memlekete hizmet vermeye çalışan biri olarak, HRÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof.Dr.Mehmet Akif ALTAY'ın ön plana çıktığını gördüm..

Genç,dinamik,bilgi-birikim,insani ve sosyal yön,diksiyon,sadece kendi alanında değil Üniversitenin her alanındaki eksiklilere ve çalışmalara hakim olan,HRÜ'de sevilen,sayılan bir insan profili olarak rektörlük makamına yakışacak,o önemli makamı dolduracak en önemli isim olarak Prof.Dr.Mehmet Akif ALTAY öne çıktı.

Ve bu isim sadece bende değil Urfa'da ve bilim dünyasında da Rektörlükte karşılğı olan bir isim..

Bunun yanında Urfa'lı olması da HRÜ'ye çok şey katacaktır.Üniversiteye yapılabilecek birçok şeyin Urfa'lı siyasilerle Sn.Vali hatta Belediye Başkanlarıyla beraber yürüyeceği gerçeği de var.Bunu asla gözardı edemeyiz..

Kendimizce üst düzeylerden ve camiadan edindiğimiz sağlam kaynaklı bilgilere göre Prof.Dr.ALTAY'ın Rektörlük şansı oranının yüzdesi çok yüksek.Umarım olur,Urfa ve Harran Üniversitesi çok şey kazanır,çok çabuk yol alır.

Taşaltın'dan önce 2 dönem Rektörlük yapan Urfa'lı hemşehrimiz Prof.Dr.İbrahim Halil MUTLU Üniversiteye çok şey kazandırdı.Fakat reklamı sevmeyen yapısı HRÜ'de yaptıklarını fazla ön plana çıkarmadı.Bu vesileyle kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum..

Bu süreçte aklı selim herkesin Prof.Dr.ALTAY'ın arkasında durması gerektiği bir mecburiyet haline gelmiştir.

Buraya kadar olan düşüncelerim bu,umarım ve inşallah gerçekleşir.

Bu yazıma hazırlanırken "İYİ BİR REKTÖR NASIL OLMALI"NIN ALTINI DOLDURMAK İÇİN BİRAZ DÜŞÜNDÜM,BİRAZ ARAŞTIRDIM VE AŞAĞIDA OKUYACAĞINIZ BİR BİLİM ADAMININ NOTLARINI YAKALADIM,YAZIMI TAMAMLAMASI ADINA,DÜŞÜNCELERİMLE ÖRTÜŞTÜĞÜNÜ DE GÖRÜNCE SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM..

İşte "İYİ BİR REKTÖR NASIL OLMALI VE NE YAPMALI"nın karşılığı:





Üniversiteler evrenseldir, bilgi ve bilim evrenin ortak varlığıdır.

Üniversiteler ve bilhassa devlet üniversiteleri herhangi bir dinin-mezhebin mabedi ya da bir ideolojinin kurtarılmış bölgesi olmamalıdır.


Bu çerçevede, bir Rektör,
Bilhassa taşrada, üniversiteyi mahalli etkilerden uzak tutmalıdır..


İcraatının hesabını, üniversitenin gerçek sahipleri olan tüm mensuplarına ve kamuoyuna vermelidir.


Bilgilendirmeye ve şeffaflığa önem vermeli, tüm paydaşlara hesap veren bir rektör olmalıdır.


Karar alırken kurulları çalıştırmalı, icraatı kurullara izletmeli ve sonuçtan onlara bilgi vermelidir.

Üniversite yönetiminde bir denetim mekanizması olarak muhalefeti kurumsallaştırabilmelidir.


Dekanlarını belirlerken fakültelerin kurumsal kültürüne katkı yapacak isimleri ön plana çıkarmalıdır.


Kurulların “uyumlu çalışması için homojen olmasını” değil, aksine “en geniş anlamda tartışmayı sağlamak için muhalifleri bir araya getirebilen” bir yapıda olmasını sağlamalıdır.
Disiplin ve denetim mekanizmalarını hem kendisi ve hem de tüm idareciler hakkında tam işletmelidir.


Kurum içi katılımcı demokrasiyi işletmeli, mesela web sayfası üzerinden ilgililerin görüşünü almalıdır.

Sivil-toplumsal faaliyetleri desteklemeli ve üniversite mensuplarının bu faaliyetlere katkısını cesaretlendirmelidir.

Üniversiteyi yönetmenin akademisyenlerin akademik faaliyetlerini yönetmek anlamına gelmeyeceğini kabul etmiş olmalıdır.

Bilhassa öğrencilerin kuracağı fikir kulüplerine özel imkan ve imtiyaz sağlamalıdır.
Üniversitenin veya fakültelerin adını kullanmaya kalkan vakıf, dernek, kooperatif ve benzeri oluşumlarla üniversite arasındaki bağı tam olarak kesmelidir.


Üniversite ve mensupları “adına” kamuya “açıklama” yapmamalıdır. Rektör sıfatıyla temsilen icraat ve bilgilendirme amacıyla açıklama yapmakla yetinmelidir.


Toplumun kültürel değerleriyle çatışmamalıdır. Mensuplarına bir giyim ya da hayat tarzı dayatmamalı, mevcut hayat tarzlarına müdahale etmemeli, aksine çeşitliliğin artmasına yardımcı olmalıdır.


Üniversiter ve toplumsal değişime ilişkin sosyal vakıayı görmezden gelmemeli, buna göre vizyon geliştirmelidir.


“Nasıl bir üniversite” sorusunun cevaplanması konusunda, sistem geliştirmeye yönelik çalışmalı ve bu amaçla geniş katılımlı ve süreklilik taşıyan bir çalışma grubu kurmalıdır.


Kendisini kurumla özdeşleştirmemeli, kendi reklâmını değil, kurumun reklâmını yapmalıdır.
Eleştiri kanallarını açık tutmalı, yönettiği her birimde yöneticilerden bağımsız olarak ayrıca denetçiler görevlendirmeli ve bunların kimliği ile faaliyetlerini ilgili çevreye duyurmalıdır.


İşte iyi rektör profili bu,bunları hayata geçireceğinden asla şüphe etmediğim Prof.Dr.Mehmet Akif ALTAY..

Yolunuz,şansınız açık olsun Prof.Dr.Mehmet Akif ALTAY..