26 Nisan 2016 15:02

Hastane Fakiri Urfam-2

Hastane Fakiri Urfam-2


Türk töresinde devlet kutsaldır. Devletin olmadığı yerde milletin bir önemi yoktur. Çünkü, devlet olmazsa fertlerin hiçbir hürriyeti olmayacağı gibi dinleri de olmaz… bu bakımdan devlete bağlılık esastır ve hepimizin devlete karşı olan görevlerimiz kanunlarla çerçevelenmiştir. Her vatandaş bu görevlerini yerine getirmek zorundadır. Bu görevlerini yerine getirmeyenler cezalara çarptırılırlar.



Ancak devletin de vatandaşlara karşı sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklardan en önemlileri şunlardır;



Devlet, vatandaşının güvenliğini sağlar.



Devlet, vatandaşına sağlık hizmeti verir.



Devlet, vatandaşına eğitim hizmeti verir.



2016 yılı Türkiye’sine bir göz atalım;



Cennet vatanımızın doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine hiçbir şehirde insanımızın can ve mal güvenliği kalmamıştır.



Aşırı yoğunluk nedeniyle kamu hastanelerinden sağlık hizmeti almak imkansız hale gelmiş, özel hastanelerde ise -SGK’lı olsalar bile- sadece parası olanlar sağlık hizmeti alabilmektedir.



Düne kadar “hizmet” grubu olarak gördükleri bir kesimin dershanelerini kapatacağız diyerek başlatılan furya ile aslında ülkemizde paralı ilk ve orta öğretimin temelleri atılmış oldu.



Bugünkü yazımızın esas konusuna dönecek olursak, Şanlıurfa’nın sorunlarının en başında gelen sağlık meselesini 4 Kasım 2013 (http://www.sanliurfagazetesi.com/Yazar-hastane-fakiri-urfam-1321.html) tarihli köşe yazımızda dile getirmişiz fakat üç yıl önce yazdığımız o yazıdan sonra inanılmaz derecede tepki almıştık. Yok efendim artık herkes istediği hastanede tedavi olabiliyormuş da, SSK’nın ilaç kuyruklarında çile çekilmeyecek de, vs…



Pekiyi üç yıl önceki o köşe yazılarımızın altına yorumlarını eklerken gerçek isimlerini yazmaktan imtina eden yiğit -!- okuyucu kitlesine sormak istiyorum;



Özel hastanede, muayene, tahlil, röntgen, teşhis ve ilaç size kaç liraya mal oluyor. Bu özel hastane aynı işlem için devletten kaç lira tahsil ediyor…



Şanlıurfa’daki özel hastane, tıp merkezi, dal merkezi vb. kuruluşlara devletin yıllık ödediği toplam para kaç liradır, bunları hiç araştırdınız mı?



“Benim oy verdiğim siyasi iktidar bir iş yapıyorsa, bunun doğruluğu tartışılamaz” diyenler, lütfen at gözlüklerinizi çıkarıp etrafınıza bir bakınız, özel sağlık kuruluşlarına ödenen yıllık para ile her sene 500 yataklı yeni bir devlet hastanesi yapılabilirdi.



Şanlıurfa’nın farklı bölgelerine örneğin Süleymaniye/Açıksu, Karaköprü, Eyyübiye, semtlerine büyük kapasiteli birer devlet hastanesi yapılmış olsaydı, M.Akif İnan Hastanesinde sistem 3-4 gün sonrasına randevu vermezdi, Çocuk hastanesinde aynı yatakta 4 çocuk yatmazdı, Doğum evinde bir doktor günlük 200 hastaya bakmak zorunda kalmazdı.



Yani şu an gündemde olduğu gibi Şanlıurfa’nın meselesi özel hastanelerin SGK ile sözleşmelerinin feshedilerek kapanmış olmaları değildir. Asıl mesele Şanlıurfa merkeze 14 yıldan beri bir tane bile devlet hastanesi yapılarak hizmete açılmamış olmasıdır.



Hiç kimse kusura bakmasın, bir siyasi parti 14 yıl boyunca tek başına iktidarda kalacak, her seçim rekor düzeyde oy aldığı bir şehirde yani Şanlıurfa’da bir tane bile hastanenin temelini atıp, inşaatını bitirip, hizmete açamayacak olsun… Bana göre bu siyasi partinin sağlık politikası çökmüştür.