|
“VEKİLİMİ BEN SEÇMEK İSTİYORUM” YETERLİ Mİ?
Bir süredir Şanlıurfa’da oluşturulan “Vekilimi Ben Seçmek İstiyorum” adlı sivil toplum hareketini takip ediyorum. Bu tür bir harekete ihtiyaç var ilimizde. Milletvekillerinin tercihli oylarla seçilmesini isteyen bu hareketi bir anlamda destekliyorum diyebilirim. Ama bu hareketin işlevinin genişletilmesinden yanayım.
Son kararı Partilerin Genel Merkezleri’nin verdiği milletvekili listelerinin oluşturulmasında, genel merkezlerin de etkili olması gerekli. Bu fikri de savunuyorum.
Tercihli sistemin istenmesinin yanı sıra, Genel Merkezlerin hiç müdahil olmadığı bir durum da düşünülemez. Aslında baktığımızda tercihli sistemin Feodalizmin yararına da olduğunu görüyoruz. Çünkü blok oyları alan bu adayların meclise girmesi daha kolaylaşacaktır diyebiliriz.
Bu harekete destek verenlerin Feodalizmden yakındığını söyleyebiliriz. Yok hayır ‘bu yazdığınıza katılmıyorum Feodalizme karşı değiliz’ diyen bu hareketi destekleyenlerden bazı kişiler varsa köşem onlara da açık.
Geniş bir çerçeveden baktığımızda bu hareketin tüm Türkiye’de aynı anda başlatılması gerekirdi. Sadece Şanlıurfa’da veya birkaç ilde böyle bir hareketin hayata geçirilmesi etkili olamayacaktır görüşündeyim.
Bu tür bir hareketi başlatanlar aslında çok önemli görevler de üstlenebilirler. Sadece milletvekillerinin tercihli oylarla seçilmelerini istemelerinin yanı sıra, Şanlıurfa’daki çalışkan, dürüst, samimi, gönlünde Urfa sevgisi olan Bürokratlara da sahip çıkmaları gerekmektedir.
Ben merak ediyorum mesela; bu hareket hayata geçtikten sonra neden görevden alınan İl Sağlık Müdürü Sayın Dr. Halil Nevzat Yetkin’e sahip çıkmadı?, İlde önemli birçok kurumun başına, memlekette birçok başarılı hemşehrimiz bulunurken Urfalı olmayan bürokratlar atanıyor, buna neden sessiz kalınıyor? Belediye Başkanımız Sayın Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’yı yıpratıcı bazı çalışmalara neden karşı çıkılmıyor? Seçimlere çok az bir süre kala, “Vekilimi Ben Seçmek İstiyorum” hareketi gibi “Belediye Başkanıma Sahip Çıkıyorum” da diyemezler mi? Her şey milletvekilliği mi demek? Tüm sorunlar vekilleri kendimiz belirlediğimizde mi çözülecek?
Neden bunları söylüyorum? “Vekilimi Ben Seçmek İstiyorum” hareketine destek veren isimlere baktığımızda her siyasi partiden ismi görüyorum. Bunun için yazımın başında da belirttiğim gibi bu hareketin işlevinin genişletilmesi gerek. Demokrat Parti İl Başkanı Mahmut Cevheri, MHP İl Disiplin Kurulu Başkanı Mithat İdemen, Şanlıurfa Baro Başkanı Av. Müslüm Akalın, Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun, köşe yazarları gazete sahipleri, Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütü var bu hareketi destekleyenler arasında.
Ben bu hareketin çıkışına önem veriyorum ve temennim sadece milletvekilliği konusu ile sınırlı kalmamaları. Bünyelerine daha başka isimleri katarak bu memlekete sahip çıkmalarını istiyorum. “Bu memleketin sahibi yok” lafını hiç seçmesem de zaman zaman ben de kullanıyorum. İşte bu lafı boşa çıkartacak bir hareketin ışıklarını görür gibiyiz. “Vekilimi Ben Seçmek İstiyorum” çıkışı, Şanlıurfa odaklı, Şanlıurfa’yı daha ilerilere götürecek, kişisel menfaatlere karşı, memleket çıkarını gözeten, samimi bir hareketin ilk adımı neden olmasın?
|