URFA'DA BİNLERCESİ VAR!

03 Mayıs 2025 03:52

Bu uygulamanın Türkiye’de de hayata geçirilmesi halinde, özellikle yaşlı araç sayısının fazla olduğu Şanlıurfa gibi şehirlerde sürücüler, her yıl araçlarını muayene ettirmek zorunda kalacak. 

Şanlıurfa’da binlercesi var! Her yıl zorunlu muayene yolda




Avrupa Birliği, trafik güvenliğini artırmak ve çevre kirliliğini azaltmak amacıyla, 10 yaşını aşmış araçlara her yıl zorunlu muayene getirmeye hazırlanıyor. Bu uygulamanın Türkiye’de de hayata geçirilmesi halinde, özellikle yaşlı araç sayısının fazla olduğu Şanlıurfa gibi şehirlerde sürücüler, her yıl araçlarını muayene ettirmek zorunda kalacak.






 


Şanlıurfa’da binlercesi var! Her yıl zorunlu muayene yolda

 





















 








Avrupa Birliği (AB), trafik kazalarını azaltmak ve karbon emisyonlarını düşürmek amacıyla dikkat çeken bir düzenleme üzerinde çalışıyor. 




Buna göre, 10 yaşını geçen otomobil ve hafif ticari araçlar için yılda bir kez zorunlu muayene yapılması planlanıyor. Halihazırda birçok AB ülkesinde iki yılda bir yapılan araç muayenelerinin, bu yeni sistemle yılda bire düşürülmesi hedefleniyor.




Belçika ve Hollanda’da hali hazırda uygulanan yıllık muayene modeli, tüm AB genelinde standart hale getirilecek. Bu sayede hem yaşlı araçların teknik güvenliği artırılacak hem de çevreye olan zararlı etkilerin önüne geçilecek. AB, bu adım ile 2030 yılına kadar trafik kazalarında can kaybını yüzde 50 azaltmayı amaçlıyor.




ÖZELLİKLE ŞANLIURFA GİBİ ŞEHİRLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ




Bu gelişme, yalnızca Avrupa’daki araç sahiplerini değil, Türkiye’deki sürücüleri de yakından ilgilendiriyor. Zira Türkiye’de ortalama araç yaşı 13’ün üzerinde. Özellikle Şanlıurfa gibi kentlerde sıklıkla kullanılan eski model araçlar, hem trafik güvenliği açısından risk teşkil ediyor hem de emisyon açısından çevreyi tehdit ediyor.




Uzmanlar, Türkiye’nin de benzer bir uygulamayı gündemine alabileceğini belirtiyor. Bu kapsamda hurda teşviki yasası beklenirken, 10 yaşını aşan araçlara yönelik yıllık teknik denetim zorunluluğu tartışmalarını beraberinde getirebilir.