Göbeklitepe Bir Süre Kapatılıyor

05 Ekim 2018 19:54

Şanlıurfa'da turizm sezonun hala yoğun olarak yaşandığı bir dönemde Göbeklitepe'nin bir süre kapatılmasına karar verildi. 
Şanlıurfa'da turizm sezonun hala yoğun olarak yaşandığı bir dönemde üst çatı ile ilgili eksikliklerin giderilmesi için 12 günlüğüne kapatılmasına karar verildi.


Müze Müdürlüğü acenta ve tur firmalarının bilgilendirilmesi için hemen harekete geçerken, otel işletmecileri kararı "Kabul edilemez" olarak yorumladı.
UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne alınan Göbeklitepe geçici süre ile ziyarete kapatılıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışma kapsamında, tapınakların bulunduğu 1 No'lu bölümün ana membranın yenisi ile değiştirilmesi ve gerekli onarımların yapılması için Bakanlık Göbeklitepe'de güvenlik zafiyetinin yaşanmaması için kapatılması kararını verdi. Buna göre ören yeri 08-19 Ekim tarihleri arasında 12 günlüğüne ziyaretlere kapalı olacak.



ÇALIŞMALAR İÇİN 30 DERECE KRİTERİ



Şanlıurfa Müze Müdürü Celal Uludağ, çalışmaların neden Ekim Ayı'nda yapıldığına dair açıklamalarda bulundu. Müdür Uludağ, "Çalışmaların 30 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta yapılması gerekiyor ki germe-esneme payları bir hataya yol açmasın. Bakanlık, çalışmaların elzem olduğunu aksi takdirde tahribatlara yol açabileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak çalışmalarını başlatacak. O yüzden 12 günlük bir kapatma söz konusu olacak" dedi.



MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ HEMEN HAREKETE GEÇTİ





Söz konusu çalışmayla ilgili mağduriyet yaşanmaması hemen girişimlerde bulunduklarını kaydeden Müdür "Şanlıurfa İl Kültür Turizm ve Müze Müdürlüğü tarafından gerekli bilgiler acentalara verildi. Kültür Turizm Bakanlığına yazı yazılarak tüm basın kuruluşları, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) ve Turist Rehberleri Birliği'ne (TUREB) bilgi verilmesi istendi" ifadelerini kullandı.



ERTELENSİN TALEBİ





Öte yandan otel işletmecileri söz konusu karar ile turizmin sekteye uğrayacağını belirtip "Kararı kabul etmiyoruz. Ertelenmeli" talebinde bulundu.

Özlem ÇELİK/AJANS URFA