Adnan Hocalı Sıra Gecesine Tepki

21 Mayıs 2018 14:30

Kamuoyunda “Adnan Hoca” olarak bilinen Adnan Oktar bu kez Şanlıurfa'yla ünlenen sıra gecesine de el attı. 3. kez sıra gecesi düzenleyen Oktar'ın davetine Zekeriya Ünlü ile Latif Doğan da eşlik etti."Pavyona çevirmişler" yorumlarına neden oldu. 
Kamuoyunda “Adnan Hoca” olarak bilinen Adnan Oktar bu kez Şanlıurfa'yla ünlenen sıra gecesine de el attı. 3. kez sıra gecesi düzenleyen Oktar'ın davetine Urfa'da sevilen türkücü Zekeriya Ünlü ile Latif Doğan da eşlik etti.


Din adı altında 'Kedicikleriyle' yaptıkları yayınlarıyla tanınan Adnan Oktar “3. Geleneksel Sıra Gecesi” düzenledi.

Birbirinden ünlü sanatçıların sahne aldığı gecede Şanlıurfalı sevilen türkücü Zekeriya Ünlü ile ekibi, Mustafa Keser ve Latif Doğan dikkat çeken isimler arasında yer aldı.

'Delalım’ şarkısı ile halayların çekildiği gecede sıra gecesinin Akdan Oktar öncülüğünde yapılıyor olması tepkilere neden oldu. RTÜK'ten ceza almasına rağmen türlü platformlardan yayınlarına devam eden Oktar'ın, sıra gecesinin ahlakına ters düştüğü savunuldu.





Özünde musiki, muhabbet ve edebiyat barındıran, terbiye veren bir düstura sahip sıra gecesindeki bu manzaralar "Pavyona çevirmişler" yorumlarına neden oldu.







SIRA GECESİ HAKKINDA

Türkiye'de Şanlıurfa iliyle özdeşleşen halk kültüründe ses, saz ve söz üzerine sohbet yapılan toplantı ve aktüalite meclisidir. Sıra gecesi tam anlamıyla baştan sona musiki, muhabbet ve edebiyat bütünü olarak ele alınabilir. Sıra geceleri Ariflerin söze geldiği, çırakların dize geldiği, şiirlerin saza geldiği gecelerdir. Sıra gecelerinin günümüzde en çok bilinen ve tanınan sanatçısı Kazancı Bedih'tir. Sıra kelimesinin kullanılması, gecelerin sırasıyla herkesin evinde yapılmasından kaynaklanmaktadır.

Halkın içinden gelen ve günümüze kadar yaşatılmış bir gelenektir. Sıra geceleri genel olarak erkekler arasında yapılır. Buralara çocuklar küçük yaşlarda götürülerek; cemaat ile oturup, kalkmayı, dinlemeyi ve adab-ı muaşerat öğrenirler. Halk içerisinden çıkan müzisyen ve şarkıcılar bu gecelerde özellikle uzun hava başta olmak üzere yöresel türkü ve şarkılar ile şiirleri seslendirirler. Terbiye veren ve öğreten bir yer olduğu için örneğin, bu gecelerde bir gazelin tek hecesini yanlış okuyan bir sanatçı bir daha utandığından dolayı bu gecelere uzun süre tekrar katılmazdı.

AJANS URFA