Ahilik Haftası Kutlaması Yapıldı

24 Mayıs 2016 12:21

Gümrük Hanı'nda gerçekleşen 29. Ahilik Haftası etkinliklerine... 
Gümrük hanında gerçekleşen 29. Ahilik Haftası etkinliklerine Şanlıurfa Vali Yardımcısı Tarık Açıkgöz, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Esnaf Sanatkarlar ve Odalar Birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay, Eyyübiye Belediye Başkan Vekili İbrahim Günbeği, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Belediye Başkan Yardımcıları, STK başkanları ve davetliler katıldı.



Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan Ahilik Haftasının açılış konuşmasını gerçekleştiren Şanlıurfa Esnaf Sanatkarlar ve Odalar Birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay; “ Ahilik kutlama haftası programı çerçevesinde ahilik hakkındaki konuşmama geçmeden önce sizleri saygıyla selamlıyorum. Ahilik nedir? Ahilik, Kardeşlik, mertlik, yiğitlik, yardımseverlik, misafirperverlik, dürüstlük ve vatanperverlik anlamlarına gelmektedir. Yani Türk ve İslam kültüründe ifade edilen Güzel Ahlaklı İnsan demektir. Ahi olabilmek için gidilen ve eğitim görülen kuruma da Ahi Ocağı denilir. Bu öyle bir ocaktır ki; oraya giren hem mesleğinin en iyi ustası olur hem de ahlakı, fazileti ve davranışları ile tam bir örnek insan olur. Mesleğinin basamaklarını çıraklıktan başlayarak yavaş yavaş olgunlaşarak tırmanır. Ustası ile olan ilişkisi tam bir sevgi ve saygıya dayanır. Burada amaç başkasına muhtaç olmadan alnının terini, gözünün nurunu dökerek helal kazanç sağlamak ve işini iyi yaparak alacağı dualarla Allah’ın da rızasını kazanmaktır. Çünkü Ahinin anlayışına göre çalışmak İslam’ın bir emridir. Dürüst ve iyi çalışmak ise bir ibadettir. İmkânı olduğu halde başkalarına avuç açmak ve dilenmek günah kabul edildiğini “ söyledi.



“AHİLİK DÜŞÜNCESİNİ OLUŞTURAN AHİ EVRANDIR”



Ahilik sisteminin ve düşüncesinin oluşturucusunun Ahi Evran olduğunu söyleyen Bakay; “Asıl adı Mahmut Nureddin olan Ahi Evran 1236 yılında Horosan’ da doğmuştur. Ahi Evran Oğuz Türklerindendir. Esas mesleği dericilik olan Ahi Evran hayatı boyunca daima insanlık için çalışmış, esnaf ve sanatkârlık kurallarını, yardımlaşmayı, dayanışmayı, doğruluğu ve yiğitliği ön planda tutmuştur. Aklın, ahlakın ve bilimin savunucusu olmuştur. Osmanlı devletinin kuruluşunda önemli rol oynayan, binlerce ahi yetiştiren Ahi Evran 1329 yılında 93 yaşında iken vefat etmiştir. Kabri Kırşehir’dedir. Özünde; kardeşliğin, arkadaşlığın, yarenliğin, dostluğun, dayanışmanın ve yiğitliğin olduğu ahilik aynı zamanda çağdaşlaşma ile yeniliğe açık olmanın özelliklerini de taşımaktadır. Ahilik, her şeyden önce insana gerektiği değerlerin verilmesini gerçekleştirmiştir. 13.cü yüzyıldan 18.ci yüzyıla kadar Müslüman Türk Toplumunun Ekonomik-Sosyal ve Kültürel alanlarda bir düzen içerisinde yaşamasına da öncülük etmiştir. Bu ahlak anlayışının kuralları On iki emirden oluşmaktadır. Bu emirlerin 6’sı dışa 6’sı ise içe ait olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır” dedi.



“AHİLİK KÖTÜLÜK ETMEMEK, YASAKLANMIŞ YİYECEKLERİ SATMAMAKTIR”



Ahiliğin anlamını da anlatarak katılımcılara seslenen Bakay; “ Gayrı meşru ilişkilerden sakınmak, Yasaklanmış yiyecek ve içeceklerden sakınmak, Dedikodu yapmamak, Haramları görmekten ve duymaktan sakınmak, Kötülük etmemek, Dünyalık gayrı meşru nimetlerden sakınmak, Cömertlik, Tevazu, Kerem, Merhamet, Bağışlama, Bencil Olmamadır” diyerek Ahiliğin önemini aktardı.



DİSİPLİNLİ OLMAYAN ESNAF OLAMAZ!



Ahiliğin disiplin konusunda büyük önem teşkil ettiğinin de altını çizen Esnaf Sanatkarlar ve Odalar Birlik Başkanı Mehmet Şefik Bakay; “ Ahilikte hedef kitlenin, esnaf ve sanatkârlar olduğunu konuşmamın başında arz etmiştim. Bir çırağın, bir kalfanın ve bir ustanın yetişme ve çalışma kurallarını bir disiplin ve kural altına almıştır. Disiplin veya kurallara uymayanların usta olmaları ve işyeri açmaları sistem içinde yasaklanmıştır. Günümüz Türkiye’sinde, bugün her ne kadar, ahilik prensipleri adı altında bir uygulama yok ise de, geçmişimizdeki ahilik sisteminden esinlenerek çıkarılan kanunlarla esnaf ve sanatkâr teşkilatlarının kuruluşu, işleyişi ve yaşatılması sağlanmıştır” diyerek konuşmasına son verdi.



“TERÖR OLAYLARI ESNAFI ETKİLEDİ”



Bölgede yaşanan terör olaylarının Şanlıurfa esnafını sıkıntı içerisine koyduğunu ifade eden Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şefik Bakay, “29’ncü Ahilik haftasını bu gün düzenlenen etkinliklerle kutladık. Bu yüzyıllardan gelen bir gelenektir. Çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ustalığa temsili olarak Şed kuşanma töreni yaptık. Ahilik geleneğini yaşatıyoruz. Şanlıurfa’da terörden dolayı esnaf ve sanatkarlarımız turizm yönünde sıkıntı içerisindedir. Terörün bitmesini istiyoruz. Terör bittiği zaman da Şanlıurfa esnafımızın çalışma ve gelişmesi yönünde bir katkının olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.




Çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ustalığa geçiş dönemi olan Şed kuşanma töreninde ustalığa adım atan esnafa Şed bağlandı. Esnafın yoğun ilgi gösterdiği tören yılın Ahi ustalarına plaket verilmesi ile son buldu.
urfanatik