Urfalı Dağcılardan Anlamlı Yürüyüş

26 Nisan 2016 07:31

Şanlıurfa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Dağcılık İl Temsilciliği ve Urfadosk Spor Kulübü Ulusal Kurtuluş savaşımızla elde edilen başarının en önemli ölçüsü olan " Milli Egemenlik" kavramının önemine dikkat çekmek için... 

Şanlıurfa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Dağcılık İl Temsilciliği ve Urfadosk Spor Kulübü  Ulusal Kurtuluş savaşımızla elde edilen başarının en önemli ölçüsü olan " Milli Egemenlik" kavramının önemine dikkat çekmek için 23 Nisan 2016 Cumartesi günü ortak bir doğa yürüyüşü etkinliği düzenlediler.


 Yürüyüşe rehberlik yapan dağcılık il temsilcisi Candan ÖZEN, etkinlikle ilgili şu açıklamaya yaptı; Etkinliğin toplanma bölgesi yine Kurtuluş savaşımızda mücadele ederek başarı gösteren topçular için yapılan , Topçuları sembolize eden anıtın bulunduğu Topçu meydanı oldu.Sabah08.00 de toplanan 11 katılımcı ilk olarak 11 Nisan Urfa'nın Mahalli kurtuluşun izlerini taşıyan Kurtululuş Müzesini ziyaret etti.Önceden Mahmut Nedim Kürkçüoğlu'na ait olan konak 11 Nisan 2009 tarihinde Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi olarak açıldı.Konaktaki müzede "Onikiler" olarak bilinen mumyalarıyla sergilenen kişiler Fransızlarla yapılan mücadeleyi yöneten yetkililerdir.Müzede onikilere ait balmumu heykelleri,döneme ait fotoğraflar,savaşta kullanılan silah,mühimmat,giyim kuşam,yazışma belgeleri, vb. malzemeler sergilenmektedir.


Şanlıurfalı Onikileri ve mücadeleleriyle ilgili bilgileri müze çalışanı Necdet Taplamacı ‘dan dinleyen grup aynı konakta yer alan rahmetli Müslüm Gürses'e ait müzeyide gezerek konaktan ayrıldılar. Yürüyerek Millet köprüsüne geçen grup Halepli bahçe’de bulunan eskiden yerleşim yeri olarak kullanılan evlerin iç kısmında kalan şimdi ise yıkılan evlerden sonra gün ışığına çıkan tarihi mağaraları ziyaret ettiler. Şanlıurfa Kalesinin yanında bulunan mağaraları,mezarlığın içinde bulunan Çift Kümbetleri gezdiler. Mahalle arasındakiparktaki çay bahçesinde mola vererek sohbet eden grup buradan Şeyh Maksut Türbesi ve yakınındaki kaya mağaraları görmek üzere yoluna devam ettiler


Nemrud'un Tahtı ya da Deyri Yakup olarak adlandırılan manastırına giderken sıcağın etkisiyle gölgelik alanlar bulmak amacıyla çevredeki bahçeli evlerde kısa molalar verildi. Yaklaşık üç saat süren vadi yürüyüşü sonunda halk arasında Nemrud'un Tahtı olarak bilinen ve Deyr-i Yakup olarak adlandırılan manastıra 100 metre yakında yeşillik ve gölgelik alanda son uzun molayı vererek kumanyalarını yiyen grupyıkıntı da olsa ayakta kalan parçalarıyla tarihi önemini koruyan  manastırda çevre gezisi yaptıktan sonra Eyyübiye Mahallesine yürüyerek akşam 18.00 sularında etkinliği tamamladı.


Etkinlik hakkında Konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür v. Murat ÖNEN, 23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir. Bu tarihi günün 96. yıldönümünü unutmayarak Milli Mücadele ve Milli Egemenlik ruhunun önemini vurgulamak amacıyla “Milli Egemenlik Doğa Yürüyüşü”düzenleyen dağcılık il temsilcisi Candan ÖZEN’e ve katılımcılara teşekkür ederim. İl müdürlüğümüz olarak Milli günleri unutturmama adına yapılan bu tür etkinlikleri düzenlenmeye devam edeceğiz, dedi.