GAPTAEM'den Bilgilendirme

24 Mart 2015 06:06

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programı kapsamında... 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programı kapsamında Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi hakkındaki Tebliğ uyarınca, 2014 yılında yapılan çalışmaların değerlendirildiği ve 2015 yılında yapılacak çalışmaların planlandığı değerlendirme ve bilgilendirme toplantısı 23 – 27 Mart 2015 tarihleri arasında Şanlıurfa GAPTEM’de yapıldı.


Toplantıya, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü,  Arazi Islahı ve Sulama Sistemleri Daire Başkanlığı ilgili personeli nezaretinde ülke genelinden 80’e yakın teknik personel katılmış olup, söz konusu Tebliğ çerçevesinde 2014 yılında yapılan hibe desteklemelerine ilişkin gerçekleşme rakamları açıklanarak, yıl içerisinde karşılaşılan problemler gündeme getirilmiştir. Yaşanan problemler üzerinden çözüm yolları karşılıklı görüşmelerle aranmış ve 2015 yılında daha uygun bir uygulama için hazırlanan taslak metin üzerinde görüş birliğine varılmıştır.


Aynı zamanda, 2015 yılında yürütülecek iş ve işlemlere ilişkin EBYS sisteminde getirilen yenilikler katılımcılara tanıtılmış, sistemin daha kolay kullanılabilirliğini sağlayabilmek amacıyla karşılıklı anlaşmalarla sistemin 2015 uygulamalarında kullanılacağı son hali oluşturulmaya çalışılmıştır.


 2015 yılı için hazırlanan taslak Tebliğ üzerinden katılımcıların görüşleri alınarak, hazırlanan taslak Tebliğ GTHB Hukuk Müşavirliğine gönderilmeye hazır hale getirilmiştir.


Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 2006 yılından itibaren uygulanmakta olup, program kapsamında yağmurlama, damla, mikro yağmurlama, hareketli sistemler ve güneş enerjili sistemler olmak üzere basınçlı sulama sistemlerinin kurulumuna %50 oranında hibe desteği sağlanmaktadır. Bu kapsamda, bu güne kadar 9500 adetin üzerinde projeye yaklaşık 227 milyon TL hibe desteği sağlanarak 85 bin hektara yakın alanda basınçlı sulama sistemi kurulumu sağlanmıştır.


Basınçlı sulama yöntemleri, bilindiği gibi, sulama uygulamalarından beklenen; üretimde kalite ve verim artışını sağlayan en uygun sulama yöntemleri olduğu gibi, aşırı sulama uygulamalarının neden olduğu toprak ve su kaynaklarımızdaki miktar ve kalite açısından olumsuz etkilenmesini de önleyecek şekilde kontrollü sulamanın uygulanabileceği yöntemler olarak tercih edilmektedir.