Gaziantep'te Yolsuzluk İddiası...

05 Ekim 2008 11:40

Gaziantep Havaalanı'nda Yolsuzluk İddiası...
Gaziantep Havaalanı'nda Yolsuzluk İddiası


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gaziantep Havaalanı yapım işini denetlemekle sorumlu dokuz Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) görevlisi hakkında yapımcı firmaya fazla ödeme yapılmasına yol açtıkları gerekçesiyle 3’er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da Ulaştırma Bakanlığı taşra teşkilatı personeli ile Gaziantep Havaalanı işini üstlenen Trabzonspor Başkanı Sadri Şener’e ait Sadri Şener A.Ş. ile Simge Tur İnşaat Ltd. Şti. ortak girişimi yetkilileri hakkında soruşturma yürüttüğü belirtildi.
Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden tarafından 1998’de 3 milyon YTL keşif bedeliyle ihale edilen ve 9 Nisan 2006’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Gaziantep Havaalanı Yeni Terminal Binası, VIP binası, Apron ve müteferrik işler inşaatındaki usulsüzlüklerle ilgili olarak Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Yüzde 54’lük iş artışı
İddianamede, soruşturmanın başlamasına neden olan Ulaştırma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 25 Mayıs 2007 tarihli raporuna yer verildi.
Raporda, inşaatların yapımının Şener’in sahibi olduğu Sadri Şener A.Ş. ve Simge Tur İnşaat Ltd. Şti. ortak girişimine verilerek 6 Mayıs 1998’de yer tesliminin yapıldığı, DHMİ Genel Müdürlüğü ile firma arasında imzalanan 27 Haziran 2002 tarihli ek sözleşmeyle de yüzde 54.98 oranında iş artışı sağlandığı ve bu kısıma ait ihale indiriminin yüzde 30’a çıkarıldığı belirtiliyor.

İş durduruldu
Raporda ayrıca, en son düzenlenen 1 milyon 080 bin YTL’lik hakedişin, aynı yüklenicinin İstanbul’da yaptığı başka bir inşaatından kaynaklı fazla ödeme nedeniyle ödenmemesine karar verilmesi üzerine işin yüklenici tarafından durdurulduğu, DHMİ Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu’nun da 23 Kasım 2003’te sözleşmeyi feshettiği ve Şubat 2004’te fesih talebinin onaylandığı kaydediliyor.

8 milyon alacak
İddianamede, Sayıştay’dan emekli üç kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor da yer alıyor. Fesih heyetinin yaptığı kesin hesap çalışmalarının 14 Temmuz 2005’te tamamlandığı ve 38 no’lu kesin hesap hakedişine göre idare alacağının yasal faizi ile birlikte 8 milyon 697 bin 843 YTL olarak belirlendiği ifade edilen bu raporda da alacak için yüklenici firma aleyhine Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açıldığı kaydediliyor. Raporda, yüklenici firmanın da kurum tarafından ödenmediğini iddia ettiği 1 milyon 080 bin YTL’lik alacak için de aynı mahkemede karşı dava açtığı kaydediliyor.WWW.GAZİANTEPHABERLER.COM